ANALIZA

Geraščenko: Postoje tri scenarija razvoja situacije u Rusiji

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je na Twitteru objavio vlastitu analizu najnovijih događanja u Rusiji

Haotično stanje na ulicama. Printscreen

M. Z.

24.6.2023

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je na Twitteru objavio vlastitu analizu najnovijih događanja u Rusiji.

Bliže pobjedi

- Danas je Ukrajina postala nekoliko koraka bliže potpunoj pobjedi nad Rusijom i potpunom povratku svojih teritorija, uključujući Krim - uvjeren je.

- Opak, ali u ovom slučaju koristan monstrum – Prigožin, podigao je oružanu pobunu protiv Šojgua i Gerasimova, zauzeo sjedište Južnog vojnog okruga Ruske Federacije, a sada njegove napredne skupine kreću prema Voronježu, a zatim prema Moskvi - nastavio je.

- Zapravo, riječ je o pobuni, ali ne protiv ratnih zločinaca Šojgua i Gerasimova, već protiv samog Putina, čije mjesto Prigožin odavno želi zauzeti i stvoriti svoj režim u Rusiji. Koji su pravi motivi Prigožina koji su ga potaknuli da pokrene oružanu pobunu - postavlja pitanje.

- Mislim da se on, kao osoba koja osobno poznaje Putina više od 30 godina, prema njemu odnosi s prezirom i vidi da Putin, nakon što je pokrenuo krvavi masakr protiv Ukrajine, zarad svoje iluzorne veličine više ne kontrolira situaciju - smatra Geraščenko.

Marioneta dikatura

- Osim toga, Prigožin, koji je već 10 godina učestvovao u vojnim udarima u Africi, odlučio je da, ako je moguće preuzeti vlast u Sudanu ili Srednjoafričkoj Republici, onda je to moguće učiniti i u Rusiji. Putin je tokom svoje 23-godišnje godine vladavine spustio Rusiju na nivo marionetskih tropskih diktatura - dodao je.

- Zanimljivo pitanje - šta je tačno bio povod za pobunu? Jučer u 19.30 Prigožin je objavio videosnimak raketiranja pozadinskog kampa vojne jedinice Wagner, pri čemu su njegovi borci navodno poginuli. Uvjeren sam da je ovu provokaciju organizirao sam Prigožin, jer nije bilo smisla da Šojgu i Gerasimov napadnu jedan od desetaka vojnih kampova vojne grupe Wagner - naglašava.

- Da su doista htjeli riješiti svoj problem s krvavim klaunom, morali bi njega samog eliminirati, a ne napasti neki šator u šumi i dati Prigožinu povod za nerede. Prigožin se dugo pripremao za tu pobunu. Upravo zbog toga posljednjih šest mjeseci podiže svoj profil optužujući Šojgua i Gerasimova za sabotažu, te dobivajući povjerenje ruske vojske, koja nije zadovoljna načinom na koji se vodi zločinački rat protiv Ukrajine - ističe.

- Upravo je iz tog razloga otvorio Wagnerove centre u svim subjektima Ruske Federacije, a nedavno je obišao pola Rusije. Prigožin je prešao svoj Rubikon i neće skrenuti sa svog puta dok ga fizički ne unište ili dok ne postigne svoje ciljeve. Koje su daljnje moguće opcije razvoja situacije - pita se Geraščenko.

- Prvi: Putinova moć danas i sutra će se raspasti kao kula od karata. Prigožinove trupe će ući u Moskvu, zauzeti Kremlj, ministarstvo odbrane i svu vlast, a Prigožin će sebe imenovati vojnim diktatorom Rusije, na temelju toga što Putin ne može obavljati svoje dužnosti zbog naglog pogoršanja zdravlja - navodi.

Fizičko uništenje

- Drugi: Putin će dati nalog da se Prigožin, koji je već faktički proglašen odmetnikom, fizički uništi Kinžalom ili Iskanderor, kao i da se iz zraka unište konvoji Wagnera koji sada idu prema Moskvi. Kažem iz zraka, jer je malo vjerovatno da bi se bilo koja kopnena jedinica ruske vojske usudila upustiti u otvorenu borbu s iskusnim i strogo discipliniranim plaćenicima Wagnerove armije - predviđa.

- Treća opcija: Putin će odustati od plana fizičkog uništenja Prigožina i pokušati se s njim nagoditi, ispunjavajući njegove zahtjeve da ukloni Šojgua, Gerasimova i druge neučinkovite ratne zločince, zamijenivši ih Prigožinovim štićenicima, kako bi pojačao vojni pritisak na Ukrajinu i njene saveznike - tvrdi Geraščenko.

- To će i dalje značiti stvarni prijenos vlasti u ruke Prigožina i odlazak Putina s vlasti, a u budućnosti i mogućnost strijeljanja zbog izdaje, kao što je bračni par Čaušesku strijeljan 1989., drugog dana nakon početka ustanka. Možete odabrati koja je od tri opcije najpovoljnija za Ukrajinu ili napišite svoju viziju u komentarima - predložio je.

- Po mom mišljenju, sve tri opcije koje sam naveo samo jačaju poziciju Ukrajine i približavaju našu pobjedu. Ako Prigožin preuzme vlast u Kremlju, to će s 99% vjerovatnosti dovesti do kolapsa Rusije, što sam predviđao od 24. veljače 2022.", podsjetio je.

- Kadirov i čelnici drugih nacionalnih subjekata federacije na Kavkazu, Povolžju i Sibiru znaju da Prigožin sve njih smatra ljudima drugog reda i da će lako dati nalog da se puca i uništi bilo koga od njih. Stoga će pregovarati s lokalnim zapovjednicima oružanih snaga Ruske Federacije, Ruske garde, FSB-a i proglasiti svoju neovisnost o Prigožinu - misli Geraščenko.

Rat klanova

- Počet će oružani rat klanova za moć, za resurse, bit će takav haos i nered, u poređenju s kojima će se 1917. godina činiti kao bajka. Ako ipak Putin naredi i Prigožin bude eliminiran, tada će ruska vojska, koja se još nekako držala zbog vjere u neka poboljšanja, potpuno izgubiti ostatke vjere u mogućnost pobjede u obračunu s nama i našim NATO saveznicima - predviđa.

- Slijedi naša uspješna ofanziva, totalno rušenje ostataka ruske fronte, a Rusi i zajedno sa svojim poslušnicima bježat će i stati tek nakon što prijeđu naše granice. Naprijed do pobjede - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.