OTKRIO RAZLOG

Štokholm: Muškarac odustao od spaljivanja Tore i Biblije

Muškarac je rekao da nema namjeru spaljivati knjige i umjesto toga bacio je upaljač na tlo

Muškarac je rekao da nema namjeru spaljivati knjige. Geo TV

H. J. I.

15.7.2023

Muškarac koji je rekao da će zapaliti Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Štokholmu, izjavio je danas da je odlučio da neće zapaliti vjerske spise, prenijeli su švedski mediji. 

Uprkos tome što mu je štokholmska policija dala dopuštenje da troje ljudi održe demonstracije, muškarac je rekao da nema namjeru spaljivati knjige i umjesto toga bacio je upaljač na tlo.

Pravi razlog demonstracija

- Nikada nisam mislio da ću zapaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo - rekao je muškarac okupljenima na planiranom skrnavljenju, prenosi SVT.

Neimenovani muškarac u svojim 30-ima rekao je da je pravi razlog demonstracija bio skrenuti pozornost na razliku između slobode govora i vrijeđanja drugih etničkih skupina.

Planirano spaljivanje Tore trebalo se dogoditi samo nekoliko dana nakon što je drugi čovjek zapalio stranice Kur'ana, svete knjige islama, što je izazvalo široku osudu muslimana diljem svijeta.

Govoreći uoči najnovijeg planiranog spaljivanja, izraelski predsjednik Isaac Herzog opisao ga je kao čin "čiste mržnje".

Omalovažanje svetih tekstova

- Kao predsjednik države Izrael, osudio sam spaljivanje Kur'ana, svetog za muslimane diljem svijeta, i sada sam slomljen zbog toga što ista sudbina čeka jevrejsku Bibliju, vječnu knjigu jevrejskog naroda. Dopuštanje omalovažavanja svetih tekstova nije vježba slobode izražavanja, to je otvoreno poticanje i čin čiste mržnje. Cijeli svijet se mora udružiti u jasnoj osudi ovog odvratnog čina - poručio je Herzog.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) napisao je na Twitteru:

- Država Izrael vrlo ozbiljno shvaća ovu sramotnu odluku, koja šteti Svetinji nad svetinjama jevrejskog naroda.

Yaakov Hagoel, predsjednik Svjetske cionističke organizacije, rekao je da davanje dozvole za spaljivanje Tore "nije sloboda izražavanja, već antisemitizam".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.