NA DANAŠNJI DAN

Rođen Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih slikara regije

Pobijedio je na bijenalu u Sao Paolu 1954. godine, gdje su u konkurenciji bila i djela slavnih slikara Salvadora Dalija i Pabla Pikasa

Petar Lubarda. sanu.ac.rs

27.7.2023

Na današnji dan 1907. godine, u Ljubotinju, blizu Cetinja, rođen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih, odnosno regionalnih slikara 20. vijeka.

Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Od 1932. do svoje smrti živio je u Beogradu, osim od 1946. do 1950. godine, kada je radio kao profesor u Umjetničkoj školi u Herceg Novom.

Dva puta pobijedio Pikasa

Lubarda je osvojio brojne nagrade, uključujući prestižne nagrade Herderovu i Gugenhajmovu, Medalju časti Umjetničkog društva Calcutta 1968., te mnoge druge nagrade u Evropi, Brazilu, Njujorku i Tokijskom bijenalu.

Pobijedio je na bijenalu u Sao Paolu 1954. godine, gdje su u konkurenciji bila i djela slavnih slikara Salvadora Dalija i Pabla Pikasa (Picasso), a potom i u Japanu, gdje je također pobijedio čuvenog Pikasa, s kojim su neke od Lubardinih slika i poređene.

Zbog svojih velikih postignuća postao je jugoslavenski kulturni diplomata. 

Spomenik sv. Klimentu Ohridskom u Skoplju. wikipedia.org

Preminuo učenik Ćirila i Metodija

Kliment Ohridski, crkveni pisac i širitelj slavenske pismenosti i književnosti, preminuo je na današnji dan 916. godine. Bio je učenik Ćirila i Metodija i prosvjetitelj Slavena.

U Ohridu je, 886. godine, osnovao prvo slavensko učilište, kroz koje je, prema savremenim izvorima, prošlo 3.500 učenika. Godine 889., imenovan je biskupom Veličkim, a 893. postao je ohridski episkop.

Pisao je ode, životopise svetaca, kao i djela u čast svojih učitelja Ćirila i Metodija. Prevodio je s grčkog jezika.

Po Klimentu Ohridskom nazivaju se univerziteti u Sofiji i Bitolju, a na Antarktiku je, 1988. godine, osnovana bugarska Naučna baza sv. Klimenta Ohridskog.

Đozue Karduči. poezijasustine.rs

Rođen nobelovac Đozue Karduči

Godine 1835., 27. jula, rođen je Đozue Karduči (Giosuè Carducci), najveći italijanski pjesnik u prvim decenijama poslije ujedinjenja Italije.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. godine, najviše zahvaljujući zbirci pjesama “Novi stihovi”.

Jedno od prvih njegovih zapaženih djela bilo je “Barok pisaca iz 17. vijeka”, u kojem je povezao odlike baroka s nekim periodima antičke umjetnosti, naročito sa “srebrenim dobom” latinske književnosti.

Svevremenske mudrosti

Bio je dugogodišnji profesor italijanske književnosti na Univerzitetu u Bolonji, a osim “Novih stihova” poznata djela su mu i “Jambi i epode” te “Varvarske ode”. Također je ostavio pečat u književnoj historiji svojim svevremenskim mudrostima koje se i danas citiraju, poput:

„Ekonomija je najbolji znak dobrog vaspitanja.”

„Ne čekam da me hvale, ali bi mi bilo dovoljno da zaslužim pohvale dobrih.”

„Ne smijete, koliko god možete, dozvoliti sebi da budete u iskušenju da pričate o sebi.”

„Umjetnost i književnost su moralna emanacija civilizacije, duhovno zračenje naroda.”

„Civilizacija date zemlje može se prepoznati po muškarcima, a kultura po ženama.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.