BROJNE OSUDE

Vojska izvela puč u Nigeru, i objavila to na nacionalnoj televiziji, oglasio se Blinken

Pukovnik Abdramane je rekao da vojnici djeluju u ime Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP)

Tokom obraćanja. Printscreen / Youtube

A. O.

27.7.2023

U zapadnoafričkoj zemlji Nigeru vojska je na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar. Izjavili su da su raspustili ustav, suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Muhameda Bazumu (Mohameda Bazoumu) u palači u glavnom gradu Niameju, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Pokušaj državnog udara

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne.


Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Evropska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U televizijskom obraćanju u srijedu, pukovnik Amadou Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformiranih vojnika iza njega, izjavio je: "Mi, snage obrane i sigurnosti... odlučili smo okončati režim koji poznajete.

- To slijedi kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loše ekonomske i socijalne upravljanje.

Institucije suspendirane

Također je rekao da su sve institucije zemlje suspendirane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.

- Sve vanjske partnerske zemlje mole se da se ne miješaju. Kopnene i zračne granice su zatvorene dok se situacija ne stabilizira – rekao je.

Dodao je da će noćni policijski sat biti na snazi od 22:00 do 05:00 lokalnog vremena do daljnjeg.

Pukovnik Abdramane je rekao da vojnici djeluju u ime Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP).

Američki ministar vanjskih poslova Entoni Blinken (Antony) uvjetovao je nastavak pružanja pomoći Nigeru očuvanjem demokracije u toj afričkoj zemlji, saopćio je State Department.

- Čvrsto ekonomsko i sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera ovisi o očuvanju demokratije i poštovanju vladavine prava i ljudskih prava - rekao je Blinken u telefonskom pozivu nigerskom predsjedniku Muhamedu Bazumu, kojeg su zadržali pripadnici predsjedničke garde.

Vašington "osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka", dodao je američki državni tajnik, stoji u saopćenju.


Niger, čija je historija obilježena državnim udarima, jedan je od zadnjih saveznika zapadnih zemalja na području Sahela opustošenog džihadističkim nasiljem, i čije su se dvije susjedne države, Mali i Burkina Faso, u kojima je nakon puča na vlasti vojska, okrenule prema drugim partnerima, među kojima je i Rusija.

Blinken je naglasio i "čvrstu podršku" Vašingtona "predsjedniku Muhamedu Bazumu i demokratiji u Nigeru", saopćio je Stejt Department.

U susjednom Maliju, pak, snažno naoružani ruski plaćenici Wagnera pomažu vojnom režimu u borbi protiv džihadističkih pobunjenika. Situacija u Nigeru tako sada postaje jedna od glavnih tema Zapada zbog Wagnerove aktivnosti i nestabilnosti u regiji Sahel.

Predsjednik Vladimir Putin, koji želi proširiti ruski utjecaj u Africi, ugostit će afričke vođe danas u St. Petersburgu.

Osuda pokušaja

Ekonomska zajednica Zapadne Afrike (ECOWAS) izjavila je da "najjače osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom" u Nigeru.

U ime ECOWAS-a, predsjednik Benina Patirs Talon (Patrice) stigao je u glavni grad Niameju mirovnoj misiji.

Talon je rekao da će se koristiti sva sredstva, ako je potrebno, kako bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru, ali idealno bi bilo da se sve obavi mirno i u harmoniji.

Ranije u srijedu, mnoštvo u Niameju izašlo je na ulice u znak podrške Bazumu. Reporter BBC-a također je vidio snažno naoružane snage lojalne predsjedniku postavljene oko nacionalnog radija-televizije.

Grad je uglavnom bio miran, iako su vojnici koji su izveli puč pucali kako bi razbili prosvjede.

Borba protiv dviju islamističkih pobuna

Niger se bori s dvije islamističke pobune - jedne na jugozapadu koja je 2015. godine krenula iz Malija, a druge na jugoistoku koja uključuje džihadiste bazirane u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Militantne skupine povezane s al-Kaidom (al-Qaidom) i Islamskom državom aktivne su u toj afričkoj zemlji.

Predsjednik Bazum, koji je demokratski izabran 2021. godine, blizak je saveznik Francuske i drugih zapadnih zemalja.

Niger je doživio četiri puča od neovisnosti od Francuske 1960. godine, kao i brojne druge pokušaje pučeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.