OD 4. AVGUSTA

Wagner registriran u Bjelorusiji kao obrazovna organizacija

Wagner je zvanično registriran kao društvo s ograničenom odgovornošću

Jevgenij Prigožin. Twitter

H. J. I.

17.8.2023

Ruska privatna vojna plaćenička grupa Wagner registrirana je u bjeloruskoj regiji Mahiljov kao "obrazovna organizacija".

Prema internetskoj stranici Jedinstvenog državnog registra kompanija i individualnih poduzetnika Bjelorusije, Wagner je zvanično registriran 4. avgusta kao društvo s ograničenom odgovornošću koje se bavi “obrazovnim aktivnostima” sa sjedištem u Tselu.

Vojnici žive u tom selu

Vjeruje se kako su se u tom selu vojnici Jevgenija Prigožina smjestili pošto je Wagner krajem juna prekinuo pobunu u Rusiji, prenosi Beta, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prošlog mjeseca vlasti u oblasti Mahiljov registrirale su kompaniju Concord Management and Consulting, čije su aktivnosti vezane za upravljanje nekretninama, a koja je u vlasništvu kompanije s istim nazivom kao i druga u vlasništvu Prigožina, osnivača, vlasnika i vođe Wagnera.

Nejasna sudbina Jevgenija Prigožina

Dvije sedmice ranije RSE je dobio slike službe Planet Labs na kojima se vidi kako se grade objekti u blizini Wagnerovog šatorskog kampa u Tselu.

Prethodne slike Planet Labsa su pokazale sve veći broj opreme, kamiona i drugih vrsta vozila koji stižu u Tsel.

Prošlog mjeseca Prigožin je u Bjelorusiji viđen na snimku kako pozdravlja svoje borce.

Sudbina Prigožina i njegovih vojnika nejasna je od pobune, najveće prijetnje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od kako je na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.