POSJETA VIJETNAMU

Bajden: Ne želim da obuzdavam Kinu

Naš cilj je da imamo ispravan odnos između dvije najveće svjetske sile, poručio je Bajden

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

10.9.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u nedjelju je posjetio Vijetnam, s ciljem produbljivanja bilateralne saradnje.

On je u Hanoi stigao iz Nju Delhija u Indiji gdje je prisustvovao samitu lidera G20, na kojem je u subotu usvojena zajednička deklaracija.

"Ne želim da obuzdavam Kinu"

Tokom razgovora s novinarima Bajden se naročito fokusirao na američke odnose sa Kinom te je ponovio kako njegovo prisustvo u Vijetnamu nije smišljeno kako bi se obuzdao Peking.

- Ne želim da obuzdavam Kinu. Amerika ne pokušava da naudi Kini. Naš cilj je da imamo ispravan odnos između dvije najveće svjetske sile - poručio je Bajden.

Osim toga, američki predsjednik je rekao i kako Amerika želi uspostaviti stabilnu bazu partnerstava u Indo-Pacifiku.

Razvijanje dobrih odnosa

- Previše razmišljamo u terminima Hladnog rata. Iskreno govorim o ispravnim vezama između zemalja. Samo želim da budem siguran da sa Kinom imamo odnos koji je u usponu. Svi znaju o čemu se tu radi - rekao je predsjednik SAD.

Bajdenova administracija ranije se osvrnula na putovanje američkog predsjednika u ovu azijsku državu te su naglasili kako će Amerika u najviši rang prioriteta staviti razvijanje dobrih odnosa sa Vijetnamom.

- Ovo označa novi period fundamentalne preorijentacije između Sjedinjenih Američkih Država i Vijetnama. Vijetnamu neće biti lako jer su pod ogromnim pritiskom Kine. Shvatili smo ulog i predsjednik će biti veoma oprezan u pogledu saradnje s vijetnamskim prijateljima - rekao je jedan od visokorangiranih zvaničnika Bijele kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.