KALIFORNIJA

Netanjahu tražio od Maska da pokrene akciju protiv antisemitizma na platformi X

Netanjahu i Mask su se sastali u fabrici Tesla u Fremontu, a njihov susret prikazan je uživo na platformi X

Mask i Netanjahu. Twitter

S. S.

18.9.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u ponedjeljak izvršnog direktora Tesle Ilona Maska da pokrene akciju protiv antisemitizma na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Netanjahu i Mask su se sastali u fabrici Tesla u Fremontu u Kaliforniji, a njihov susret prikazan je uživo na platformi X.

- Znam da se protivite antisemitizmu. Govorili ste o tome, tvitovali o tome. Sve što mogu reći je da se nadam kako ćete unutar granica Prvog amandmana pronaći mogućnost da zaustavite ne samo antisemitizam ili ga poništite koliko god možete, već i svaku kolektivnu mržnju prema ljudima koju antisemitizam predstavlja - rekao je Netanjahu.

Dodao je da zna da je Mask posvećen tom pitanju i da to nije "lak zadatak".

- Ali ohrabrujem vas da nađete ravnotežu. To je teško - rekao je.


Mask je poručio da je "protiv napada bilo koje grupe" i da se zalaže za mnogo širu civilizaciju.

- Ne možemo to učiniti ako ima puno sukoba, mržnje, negativnosti. Ja sam protiv antisemitizma. Ja sam protiv svega što promoviše mržnju i sukob. Zalažem se za ono što pomaže i društvu i vodi nas u bolju budućnost za čovječanstvo kolektivno - dodao je.

Otkako je prošle godine preuzeo Twitter/X, Maskov mandat na čelu kompanije obilježilo je napuštanje oglašivača koji su se žalili da je navodno učinio platformu društvenih medija sigurnim utočištem za ekstremističke stavove.

Tokom razgovora Mask je najavio i uvođenje pretplate za korištenje ove mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.