USPJEŠNA AKCIJA EUROPOLA

Međunarodna operacija zatvorila je tržište na dark webu

Na platformi ‘Piilopuoti’ na finskom jeziku prodavane su droge i druge ilegalne robe u velikim količinama

Istraga je još u toku dok policijske snage širom svijeta zajedno rade na identifikaciji prodavaca i korisnika na platformi. Europol

N. Č.

20.9.2023

U značajnoj pobjedi protiv dark web kriminalaca, Carina Finske (Tulli), zajedno s evropskim partnerima, uspješno je uklonila dark web tržište ‘Piilopuoti’. Na ovoj platformi na finskom jeziku prodavane su droge i druge ilegalne robe u velikim količinama, a radila je na Onion Router (Tor) mreži od maja 2022. 

Ova uspješna akcija Carine Finske podržana je, između ostalih, od Saveznog kriminalističkog ureda Njemačke (Bundeskriminalamt) i Kriminalističkog policijskog biroa Litvanije (Lietuvos kriminalinės policijos biuras). Europolov Evropski centar za sajber kriminal koordinirao je međunarodnu aktivnost i pružio operativnu podršku i tehničko znanje. Istraga je još u toku dok policijske snage širom svijeta zajedno rade na identifikaciji prodavaca i korisnika na platformi. 

Ova uspješna akcija dogodila se samo nekoliko dana prije godišnje konferencije o Dark Webu, koja će se održati u sjedištu Europola od 4. do 5. oktobra. Ovaj događaj, ograničen na policijske snage, okupit će više od 180 istražitelja iz cijelog svijeta, kako bi razgovarali o najnovijim kriminalnim trendovima i razvoju na dark webu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.