IZAZIVA PAŽNJU JAVNOSTI

Stefanos Kaselakis: Grčki narod spreman da ima premijera koji je sposoban, nekorumpiran i gej

Bivši biznismen i brodovlasnik izabran je za vođu Sirize najveće opozicione stranke u Grčkoj

Stefanos Kaselakis, 35-godišnji bivši brodovlasnik i biznismen izabran je za vođu Sirize. Facebook

N. Č.

27.9.2023

Stefanos Kaselakis, 35-godišnji bivši brodovlasnik i biznismen izabran je za vođu Sirize 24. septembra 2023., šokirajući grčku ljevicu svojim meteorskim usponom. Unutar mjesec dana, on se iz političke anonimnosti izdvojio kao vođa glavne grčke opozicione stranke.

Kaselakis, koji je rođen u Marusiju u Grčkoj 1988. godine. Živio je u Majamiju, Florida, SAD, do početka 2023. godine. On je u građanskom partnerstvu sa svojim američkim partnerom Tajlerom Mekbetom (Tyler McBeth) od 2019. godine.

Kaselakis je otvoreno gej i prvi je otvoreno gej vođa Sirize. Obećao je da će legalizovati istospolne brakove ako pobijedi na sljedećim općim izborima. Također je obećao povećanje javnih izdataka za obrazovanje i zamjenu obvezne vojne službe profesionalnom vojskom.

U nedavnom intervjuu za grčki TV kanal Alfaa, on i njegov partner Tajler Makbet razgovarali su o svom odnosu i izazovima s kojima se LGBT osobe suočavaju u Grčkoj.

 - Moja majka, ništa više ne želi nego da imamo djecu i da može doći da nam pomogne - izjavio je Kaselakis. 

Kaselakisov uspon na vlast dogodio se gotovo niotkuda. Osim želje da stranku pomjeri prema lijevom centru, bio je suzdržan u najavama politika. Uprkos tome, njegov entuzijazam i svježina donijeli su mu ubjedljivu pobjedu za čelnika vodeće grčke opozicione partije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.