NA DANAŠNJI DAN

Prije 18 godina preminuo glumac Ljuba Tadić

Danas je subota, 28. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostala su još 64 dana

Ljubomir Ljuba Tadić. dnevno.rs

I.P./nadanasnjidan.net

28.10.2023

Na današnji dan 2005. godine, u Beogradu je preminuo slavni regionalni glumac Ljubomir Ljuba Tadić, a sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju. Bio je jedno od najvećih imena srbijanskog i jugoslavenskog glumišta, koji je nizao uspjehe na pozorišnim daskama, u filmovima i TV serijama.

Završio je Glumačku akademiju u Beogradu, nakon koje je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslavenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, te igrao u gotovo svim pozorištima u bivšoj Jugoslaviji.

Osnovao dva privatna teatra

U prvoj sezoni Ateljea 212, 1956. godine, igrao je Vladimira u predstavi „Čekajući Godoa“, što je ujedno bilo i prvo igranje Godoa u istočnoj Evropi. Na istoj sceni - Ateljea 212 odglumio je i svoju posljednju pozorišnu ulogu - kralja Lira, nekoliko mjeseci prije smrti.

Sa svojom trećom suprugom Snežanom Nikšić osnovao je i vodio pozorište „Magaza“, 1983. godine, u Knez Mihailovoj ulici, a s glumcem Radetom Šerbedžijom pokrenuo je privatni teatar “Preduzeće za pozorišne poslove” (PPP), 1990. godine.

Tadić je glumio i u brojnim filmovima inozemne produkcije.

1492. - Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo na prvom putovanju preko Atlantika otkrio Kubu i proglasio je posjedom Španije.

1636. - U Kembridžu, u američkoj državi Masačusets, osnovan koledž „Harvard“, najstarija obrazovna ustanova u SAD.

1704. - Umro engleski filozof Džon Lok (John Locke), jedan od utemeljitelja empirizma i liberalističke filozofije. Kao politički filozof zalagao se za vjersku toleranciju i poštivanje mišljenja i opredjeljenja drugih, za ograničenje vladarske moći i zakonsku zaštitu individualnih prava i sloboda građana. Djela: "Ogled o ljudskom razumu", "Pisma o toleranciji", "Dvije rasprave o vladi", "Vaspitanje".

1746. - Peruanski gradovi Lima i obližnji Kaljao razoreni u zemljotresu koji je usmrtio najmanje 18.000 ljudi.

1836. - Proglašena federacija Perua i Bolivije.

1841. - Preminuo Johan August Arfvedson (Arfwedson), švedski hemičar i pronalazač hemijskog elementa litijum.

1868. - Rođen Džejms Konoli (James Connolly), američki student i atletičar, prvi olimpijski pobjednik Igara modernog doba.

1884. - Rođen srbijanski kompozitor, muzikolog, pedagog i kritičar Miloje Milojević, profesor Muzičke akademije u Beogradu, jedan od začetnika muzikologije u Srbiji. Osnovao je beogradski orkestar "Kolegijum muzikum" kojim je i dirigirao.

1886. - Na ostrvu Bidl u Njujorškoj luci predsjednik SAD Grover Klivlend (Cleveland) otkrio Kip slobode, poklon Francuske, koji je izradio francuski vajar i slikar Frederik Ogist Bartoldi (Frederic Auguste Bartholdi).

1891. - U Japanu u zemljotresu na najvećem ostrvu Nipon poginulo najmanje 10.000 ljudi.

1914. - Rođen američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk (Jonas Edward), koji je 1953. pronašao vakcinu protiv dječije paralize, epohalno otkriće koje je na minimum smanjilo opasnost od opake bolesti.

1919. - U SAD stupio na snagu Zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića s više od pola procenta alkohola.

1924. - Rođen srbijanski trener Aleksandar Nikolić, tvorac superiorne jugoslavenske škole košarke, najznačajniji stručnjak evropske košarke u 20. vijeku. Košarku je počeo da igra 1946. i nastupao je za više ekipa, najduže za "Crvenu zvezdu" i "Partizan", te za reprezentaciju Jugoslavije. Godine 1951., postao je trener reprezentacije Jugoslavije kojoj je donio prve medalje 1961. na Evropskom i 1963. na Svjetskom prvenstvu te tutule prvaka Evrope 1977. i svijeta 1978. Zbog ogromnih zasluga za košarku 1998. godine je uvršten u čuvenu "Kuću slavnih" u američkom gradu Springfild, kolijevci košarke.

1930. - Rođen Bernard Čarls „Berni“ Eklston (Charles "Bernie" Ecclestone), generalni direktor kompanija „Formula 1 rukovodstvo“ i „Formula 1 uprava“.

1933. - Rođen Manuel Fransisko dos Santos (Francisco), prozvan Garinča (port. garrincha znači ptičica), brazilski fudbaler, desno krilo i napadač koji je pomogao Brazilu da osvoji titulu prvaka svijeta 1958. i 1962. godine.

1950. - Osnovana Torcida, navijačka grupa Nogometnog kluba Hajduk iz Splita.

1955. - Rođen Vilijam Henri Gejts III (William Henry Gates III), poznatiji kao Bil Gejts (Bill Gates), osnivač kompjuterske kompanije “Microsoft”.

1963. - Rođen Eros Valter Lučano Ramacoti (Eros Walter Luciano Ramazzotti), jedan od najboljih italijanskih i svjetskih pjevača i kantautora.

1967. - Rođena Džulija Roberts (Julia Roberts), slavna američka filmska glumica i oskarovka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.