NAJOŠTRIJA OSUDA

Reakcija iz Turske na izraelske napade na bolnice u Gazi: Nema opravdanja!

Prethodno su izraelskim vlastima podijeljene sve potrebne informacije, uključujući i koordinate, koja je jedina bolnica za pacijente oboljele od raka

Jedan od ranijih napada na bolnicu u Gazi. AP

N. Aj. / Anadolija

30.10.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da najoštrije osuđuje napad na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, javlja Anadolija.

Oduzimanje najosnovnijih prava

- Najoštrije osuđujemo napad koji je Izrael danas izveo na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi. Nema opravdanja za takav napad, a prethodno su izraelskim vlastima podijeljene sve potrebne informacije, uključujući i koordinate ove ustanove, koja je jedina bolnica za pacijente oboljele od raka u Gazi. Opsada i ovi nehumani napadi, koji imaju za cilj da palestinskom narodu u Gazi oduzmu njihova najosnovnija prava, jasno krše međunarodno pravo - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Poručeno je i da Izrael treba prestati gađati stanovnike Gaze.

Izraelski borbeni avioni direktno su pogodili bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze, uzrokujući veliku štetu, rekao je u ponedjeljak direktor bolnice dr. Subhi Skaik.

- Izraelski borbeni avioni bombardirali su treći sprat bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva, jedine bolnice u Gazi za pacijente koji boluju od raka - rekao je dr. Skaik.

Požar izbio na podu

Dodao je da je izraelsko bombardovanje "izazvalo veliku štetu, jer je požar izbio na podu prije nego što je ugašen".

U ranijem saopćenju naveo je da je izraelska vojska proteklih dana više puta bombardovala područje blizu bolnice.

Turska vlada je finansirala izgradnju bolnice u periodu 2011-2017, čime je ova ustanova postala najveća bolnica u Palestini površine od 34.800 kvadratnih metara na šest spratova i kapaciteta od 180 kreveta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.