NJUJORK

Visoki zvaničnik UN-a podnio ostavku zbog genocida u Gazi

Kreg Mokhiber, direktor njujorškog ureda visokog komesara UN-a, tvrdi da UN ne uspijeva zaustaviti genocid nad Palestincima

Direktor njujorškog ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava. UN WATCH

N. Č.

1.11.2023

Direktor njujorškog ureda visokog komesara Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, Kreg Mokhiber (Craig), napustio je svoju dužnost, istakavši da UN nije uspio da ispuni svoju odgovornost u sprečavanju genocida nad Palestincima u Gazi.

Posljednja poruka

Mokhiber je uputio svoju posljednju poruku visokom komesaru UN-a u Ženevi, Volkeru Turku, u kojoj je istakao da se trenutni masovni pokolj nad Palestincima temelji na etno-nacionalističkoj ideologiji kolonijalnih doseljenika i predstavlja "udžbenički slučaj genocida."

On je također kritikovao SAD, Veliku Britaniju i veći dio Evrope zbog nepoštovanja ugovornih obaveza prema Ženevskim konvencijama i pružanja podrške izraelskom napadu.

Mokhiber je izrazio potrebu za podrškom uspostavi jedinstvene, demokratske sekularne države u celoj povijesnoj Palestini, s jednakim pravima za sve vjerske zajednice, te demontiranjem doseljeničkog kolonijalnog projekta i okončanjem aparthejda u zemlji.

Podijeljene reakcije

Direktor Mokhiber, advokat specijaliziran za međunarodno ljudsko pravo, koji je ranije živio u Gazi tokom 1990-ih, radio je za UN od 1992. godine i obavljao je niz istaknutih uloga, uključujući savjetnika za ljudska prava u Palestini, Afganistanu i Sudanu.

Reakcije na Mokhiberov odlazak su različite. Luis Šarbone (Louis Charbonneau), direktor UN-ove organizacije Human Rights Watch, pohvalio je njegovo otvoreno iznošenje argumenta protiv dvostrukih standarda UN-a. S druge strane, En Bajefski (Anne Bayefsky), vođa Instituta za ljudska prava i holokaust na Touro koledžu u Njujorku, optužila ga je za "otvoreni antisemitizam" na društvenim mrežama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.