GAZA

U bolnici Al-Shifa ne radi nijedna operaciona sala: Ko god treba operaciju umire

Direktor bolnice rekao je da osoblje pokušava održati prerano rođene bebe u bolnici na životu

Teška situacija u bolnici. YouTube

Z. K.

13.11.2023

U bolnici Al-Shifa u Gazi nijedna operaciona sala ne radi zbog nedostatka struje, rekao je direktor medicinskog centra za TV Al-Araby, dr. Muhamad Ebu Selamija (Muhammad Abu Salmiya).

Prerano rođene bebe

- Operacijske sale su potpuno van funkcije, a sada ranjenici dolaze kod nas i ne možemo im pružiti ništa osim prve pomoći. Ko god treba operaciju umire, a mi ne možemo učiniti ništa za njega - rekao je dr. Ebu Selmija.

Direktor bolnice rekao je da osoblje pokušava održati prerano rođene bebe u bolnici na životu nakon što je nestalo kisika i morali su ih premjestiti iz inkubatora novorođenčadi.

- Bio sam s njima prije nekog vremena. Sada su razotkriveni, jer smo ih izvadili iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i pored njih stavimo toplu vodu da ih ugrijemo - ispričao je Ebu Selmija.

Teške borbe

Teške borbe u blizini najveće bolnice u Gazi ostavile su je u "katastrofalnoj situaciji", s pacijentima i osobljem zarobljenim unutra, ambulantnim vozilima koja ne mogu pokupiti ranjene i sistemima za održavanje života bez struje, izvještavaju zdravstveni dužnosnici i humanitarne agencije.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da Al-Shifa nema struje već tri dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.