GEST VRIJEDAN HVALE

Kuvajt izrazio spremnost da primi ranjene Palestince iz Pojasa Gaze

Ministarstvo je u saopćenju na platformi X objavilo da "nastavlja koordinaciju i saradnju s relevantnim vlastima u Kuvajtu na primanju ranjenika"

Gaza u ruševinama. WAFA

FENA

25.11.2023

Kuvajtsko ministarstvo zdravstva izrazilo je spremnost da primi ranjene Palestince iz pojasa Gaze na liječenje.

Ministarstvo je u saopćenju na platformi X objavilo da "nastavlja koordinaciju i saradnju s relevantnim vlastima u Kuvajtu na primanju ranjenika".

U saopćenju se naglašava da taj potez predstavlja stav Kuvajta, kako njegove vlade tako i naroda, prema palestinskom pitanju.

Kuvajt od 23. oktobra obavlja letove do egipatskog aerodroma Al-Arish u njegovoj pokrajini Sjeverni Sinaj kako bi transportovao pomoć u pojas Gaze, koja uključuje hranu i medicinske potrepštine, šatore i ambulantna vozila, javila je zvanična kuvajtska novinska agencija KUNA.

Hamas i Izrael postigli su sporazum o četverodnevnom prekidu vatre. Prema sporazumu, Hamas će osloboditi najmanje 50 izraelskih talaca iz Gaze u zamjenu za oko 150 palestinskih zatočenika iz izraelskih zatvora.

Osim toga, primirje je omogućilo isporuku veće količine pomoći u enklavu i prebacivanje ranjenika i bolesnika na liječenje van te teritorije, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.