NA DANAŠNJI DAN

Ukrajinac Sergej Bubka, jedan od najboljih svjetskih atletičara svih vremena, slavi 60. rođendan

Danas je ponedjeljak, 4. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 27 dana

Sergej Bubka. fanpage.it

I.P.

4.12.2023

Na današnji dan 1963. godine, rođen je Sergej Nazarovič Bubka, ukrajinski atletičar u disciplini skok s motkom. Osvojio je šest uzastopnih svjetskih prvenstava u atletici, zlato na Olimpijskim igrama 1988. i 35 puta je postavljao svjetske rekorde u skoku motkom (17 puta na otvorenom i 18 puta u dvorani).

Bubka je prvi atletičar koji je preskočio šest metara. Smatra se najboljim skakačem s motkom kao i jednim od najboljih svjetskih atletičara svih vremena. Njegov svjetski rekord u skoku s motkom na otvorenom sa 6,14 metara, koji je postavio 31. jula 1994. u Sestriereu, oboren je tek nakon 26 godina, a svjetski rekord u dvorani od 6,15 metara, koji je postavio 21. februara 1993. u Donecku, držao je 21 godinu.

Izašao prvi broj “The Observera”, najstarijeg sedmičnika na svijetu

1639. - Engleski astronom Džeremaja Horoks (Jeremiah Horrocks) obavio prvo posmatranje prolaska Venere ispred Sunca. Osim toga, razvio je teoriju prema kojoj je Mjesečeva putanja oko Zemlje eliptična. Proučavao je nepravilnosti u kretanju Jupitera i Saturna, ispravno je pretpostavio da je za nepravilnosti u kretanju Mjeseca odlučan utjecaj privlačne sile Sunca. Po njemu je nazvan krater na Mjesecu (Horrocks).

1679. – Umro engleski filozof Tomas Hobs (Thomas Hobbes), nastavljač i sistematizator klasičnog engleskog empirizma, koji je razradio teoriju društvenog ugovora. Djela: “Elementa filozofika” (ili “O tijelu”, “O čovjeku”, “O građaninu”), “Levijatan”, “O političkom tijelu”.

1791. – Izašao prvi broj britanskog “ The Observera”, najstarijeg sedmičnog lista u svijetu.

1795. – Rođen škotski historičar i filozof Tomas Karlil (Thomas Carlyle), čija se djela, uz bogatstvo činjeničnog materijala, odlikuju živošću mašte i dramatičnošću izlaganja. Djela: “Francuska revolucija”, “O herojima”, “Život Fridriha Velikog”, “Sartor Resartus”, “Čartizam”, “Prošlost i sadašnjost”, “Pisma i govori Olivera Kromvela”, “Kritički eseji” (sedam knjiga).

1798. – Umro italijanski ljekar i naučnik Luiđi Galvani (Luigi), koji je 1789. pronašao galvanski elektricitet i nazvao ga “životinjskim magnetizmom”. Njegovo ime nose mnogi instrumenti i oznake u elektromagnetizmu i elektrotehnici.

1829. – Zabranjeno spaljivanje udovica u Indiji. Naime, u Indiji je vijekovima postojao običaj spaljivanja udovica na pogrebnoj lomači priređenoj za njihovog supruga, jer se vjerovalo da muževljevi grijesi bivaju izbrisani samožrtvovanjem njegove supruge. Prilikom sprovoda bogatih maharadža, spaljivan je veliki broj njihovih žena i konkubina.

Pronađen brod “Mary Celeste”, najveća pomorska misterija

1841. - Predstavom „Smrt Stefana Dečanskog“ Jovana Sterije Popovića u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu otvoreno „Pozorište na Đumruku“. Osim toga, štampan je prvi pozorišni plakat i naplaćivane ulaznice. Organizatori pozorišta bili su glumac i reditelj Atanasije Nikolić i dramski pisac Jovan Sterija Popović.

1872. – U Atlantskom okeanu pronađen brod “Mary Celeste”, koji predstavlja najveću pomorsku misteriju u historiji. Naime, brod je pronađen u netaknutom stanju, dobro opskrbljen hranom i vodom, lične stvari putnika i članova posade pronađene su na brodu, čak i dragocjenosti, ali niko od članova posade nije bio na brodu niti je više ikada viđen.

1875. - Rođen Rainer Maria Rilke, jedan od najznačajnijih austrijskih pjesnika krajem 19. i početkom 20. vijeka. Najpoznatija djela: zbirke pjesama “Život i pjesme”, “Advent”, “Časoslov”, “Requiem”, “Devinske elegije”; proza “Dvije praške price”, “Posljednji”, “O dragom Bogu i ostalo”; drame “Sada i na čas smrti naše”, “Bijela kneginja”.

1893. – Rođen hrvatski književnik August Cesarec. Bio je istaknuti komunista i španski borac. Ubijen je zajedno s drugim zarobljenim komunistima prilikom bijega iz ustaškog logora Kerestinec 1941. godine. Najznačajniji dio njegovog opusa čine mu romani “Careva kraljevina”, “Zlatni mladić” i “Bjegunci” u kojima se bavi moralnom dekadencijom hrvatskog građanskog društva prije i neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

Umro Tomas Hant Morgan, osnivač genetike

1945. – Umro američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan (Thomas Hunt), osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih osobina. Izradio je prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom hromozomne teorije nasljeđa.

1973. - Rođena Tajra Benks (Tyra Banks), američka manekenka, producentkinja, glumica, spisateljica, bivši top model i pjevačica. Svoju karijeru je započela kao model sa 15 godina i bila je prva žena afroameričkog porijekla koja se pojavila na naslovnicama prestižnih američkih časopisa "GQ" i "Sports Illustrated". Bila je Viktorijin anđeo od 1997. do 2005. godine. Početkom 21. vijeka bila je jedna od najpoznatijih i najplaćenijih lica u manekenstvu, a najveću popularnost stekla je 2003. godine, emitovanjem rijaliti emisije "Sljedeći top-model Amerike", na kojoj je radila kao voditeljica i producentica.

1975. – Umrla Hana Arent (Hannah Arendt), filozofkinja i jedna od vodećih ličnosti u oblasti političke teorije u 20. vijeku. Laureatkinja je mnogih međunarodnih nagrada, među kojima Lesingove nagrade 1959. i nagrade “Sigmund Frojd” 1967. godine. U Drezdenu je, 1993., osnovan “Hana Arent institut” za istraživanje totalitarizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.