SLIČNO RADIO I MUSOLINI

Meloni predložila ustavne promjene slične zloglasnom zakonu Acerbo

Italijanska premijerka želi dati stranci s najvećim postotkom glasova 55-postotni udio u parlamentu

Premijerka Italije Đorđa Meloni. AP

N. H.

21.12.2023

Đorđa Meloni (Giorgia), premijerka Italije, dala je prijedloge za ustavne reforme. Kako piše list "Politico", te promjene podsjećaju na one koje je napravio Benito Musolini (Mussolini) prije jednog stoljeća. 

Naime, Musolinijev zloglasni zakon Acerbo, u novembru 1923. godine, utvrdio je da će stranka koja osvoji najveći udio glasova, čak i ako ona iznosi samo 25 posto, dobiti dvije trećine mjesta u parlamentu. Nakon što je njegova stranka pobijedila na izborima 1924., put do postavljanja diktature nije bio dug.

Trenutni prijedlog Meloni podsjeća na taj zakon. Italijanska premijerka želi dati stranci  s najvećim postotkom glasova 55-postotni udio u parlamentu, što bi značilo da bi oni mogli imati direktnu parlamentarnu kontrolu, čak i je slučaj da dobiju samo 20 posto nacionalnog glasa. 

Ovaj bi prijedlog tretirao cijelu Italiju kao jednu izbornu jedinicu na izborima, a stranka sa relativnom većinom bi imala kontrolu nad parlamentom. Također, prijedlog zahtijeva da svaka stranka imenuje kandidata za premijera prije izbora, a kandidat pobjedničke stranke bi postao premijer. 

Glavni argument Đorđe Meloni je da je Italiji potrebna stabilna vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.