"PSIHOLOŠKI RAT"

Tajvan optužio Kinu: Šalju špijunske balone iznad našeg otoka

Tajvan je u stanju pripravnosti zbog kineskih vojnih i političkih aktivnosti uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 13. januara

Kina smatra otok svojim teritorijem. Platforma X

H. J. I.

6.1.2024

Tajvansko ministarstvo odbrane optužilo je danas Kinu da prijeti sigurnosti zračnog prometa te da vodi psihološki rat protiv ljudi na otoku zbog sve češće pojave balona u blizini ili iznad otoka, nekoliko dana prije ključnih izbora na tom otoku.

Stanje pripravnosti

Kinesko korištenje balona za špijuniranje postalo je globalna vijest u februaru kada je SAD oborio, kako su saopćili, kineski balon za nadzor. Kina je saopćila da je balon bio civilna letjelica koja je slučajno odlutala.

Tajvan je u stanju pripravnosti zbog kineskih vojnih i političkih aktivnosti uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 13. januara. Kina vrši vojni i ekonomski pritisak u pokušaju uplitanja u izbore, saopćio je Tajvan.

Kina smatra otok svojim teritorijem, što tajvanska vlada odbacuje.

Od prošlog mjeseca tajvansko ministarstvo odbrane izvijestilo je o nekoliko slučajeva letenja kineskih balona iznad osjetljivog Tajvanskog tjesnaca. Rečeno je da su ove sedmice neki baloni letjeli iznad otoka Tajvana u blizini velikih zračnih baza.

Ozbiljna prijetnja sigurnosti

Ministarstvo odbrane te zemlje u subotu je saopćilo da su baloni „ozbiljna prijetnja” sigurnosti međunarodnog zračnog prometa s obzirom na putanje njihovih letova.

- Također izražavamo svoju osudu nebrige kineskih komunista za sigurnost u zrakoplovstvu i njihove nebrige za sigurnost putnika na letovima preko Tajvanskog tjesnaca i međunarodnim letovima - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je njegova analiza pokazala da su baloni dio kineske taktike "sive zone" protiv Tajvana "u pokušaju da se kognitivnim ratovanjem utječe na moral naših ljudi".

Kinesko ministarstvo odbrane, Ured za tajvanske poslove i Uprava civilnog zrakoplovstva nisu odgovorile na zahtjev za komentarom.

Kinesko ministarstvo odbrane prošle je sedmice odbilo komentirati balone na mjesečnoj konferenciji za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.