RUSKI DRONOVI PADAJU

Što je FrankenSAM? Ukrajina prvi put uspješno iskoristila novo, hibridno oružje

To je prvi put da je potvrdio uspješnu upotrebu svojih sistema FrankenSAM

FrankenSAM: Moćno naoružanje. Screenshot

D. H.

18.1.2024

Ukrajinska vojska saopćila je o prvoj uspješnoj upotrebi svojih sistema protivzračne odbrane FrankenSAM tokom noćnog napada koji je Rusija pokrenula jučer. Tokom brifinga na Svjetskom ekonomskom formu u švicarskom Davosu, ukrajinski ministar strateške industrije Aleksander Kamišin rekao je novinarima da je odbrambeni sistem oborio ruski dron kamikazu Shahed na udaljenosti od otprilike osam kilometara.

Nije poznato gdje je tačno dron oboren, ali Kamišinova objava uslijedila je nakon što je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo jučer ujutro na Facebooku objavilo da je protivzračna odbrana oborila 19 od 20 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija poslala prema južnoj Ukrajini.

To je prvi put da je potvrdio uspješnu upotrebu svojih sistema FrankenSAM, koji kombiniraju ukrajinsku opremu iz sovjetske ere s projektilima zapadnih snaga. Prema Kamišinu, Ukrajina je rasporedila svih pet svojih hibridnih sistema na ratištu, gdje će ih koristiti u borbi protiv Rusije.

Dvije kombinacije sistema protivzračne odbrane

Sistemi FrankenSAM nastali su modifikacijama lansera projektila ili radara iz sovjetske ere koji su Kijevu već bili na raspolaganju. Jedna kombinacija uključuje podešavanje sovjetskog lansera Buk za ispaljivanje američkog projektila RIM-7 Sea Sparrow.

Druga uključuje kombiniranje radara iz sovjetske ere s američkim projektilima Sidewinder. Američki odbrambeni zvaničnici rekli su "The New York Timesu" u oktobru da su oba sistema prošla kroz nekoliko mjeseci testiranja u američkim vojnim bazama i da će biti isporučena Ukrajini negdje te jeseni.

Još se provodi testiranje na trećem sistemu FrankenSAM, koji bi kombinirao moćnu američku raketu Patriot i sistem za lansiranje američke proizvodnje sa starijim radarskim sistemom ukrajinske proizvodnje.

Prema izvještaju "Timesa", program FrankenSAM bila je ukrajinska ideja koju su u djelo proveli američki inžinjeri. Visoka funkcionerka ministarstva odbrane SAD Laura Cooper izjavila je za list u oktobru da FrankenSAM-ovi "doprinose popunjavanju kritičnih rupa u ukrajinskoj protivzračnoj odbrani, a to je najvažniji izazov s kojim se Ukrajina danas suočava".

"Brza rješenja"

Ti sistemi omogućuju i SAD i Ukrajini da koriste oružje koje im je već na raspolaganju , što je posebno važno u kontekstu zastoja u Kongresu oko potpisivanja novih paketa vojne pomoći za Kijev. To je također korak prema izgradnji ukrajinske vlastite vojno-industrijske baze.

Kamišin je prošlog mjeseca rekao novinarima da bi razvoj potpuno novog domaćeg sistema protivzračne odbrane za Ukrajinu mogao potrajati skoro pet godina, ali da su hibridni sistemi "brza rješenja".

Matthew Miller, portparol američkog State Departmenta, rekao je tokom brifinga za novinare ranije ovog mjeseca da Vašington planira ne podržavati ukrajinsku vojsku na "istom nivou" kao što je bila, jer SAD pomaže Kijevu da izgradi vlastitu vojnu proizvodnju. Dodao je, međutim, da je američka politika nastaviti podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.