PEKING

Kina poziva međunarodnu zajednicu da pojača odnose s afganistanskim talibanima

Prošlog septembra, Kina je bila prva država koja je imenovala novog ambasadora u Afganistanu

Talibani. Fena

Anadolija

31.1.2024

Kina je u srijedu objavila da je zvanični Peking primio akreditive od novog afganistanskog ambasadora, istovremeno pozivajući međunarodnu zajednicu da pojača odnose s privremenom administracijom koju predvode talibani u Kabulu.

- Ovo je uobičajeni diplomatski aranžman - kazao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na pitanje da li je kineski predsjednik Si Đinping prihvatio akreditive ambasadora Afganistana u Pekingu kojeg je imenovala privremena talibanska uprava.

Vang je rekao da se Kina nada da će međunarodna zajednica intenzivirati saradnju s afganistanskom privremenom vladom, zajednički pomoći u obnovi i razvoju Afganistana, podržati napore Afganistanaca u borbi protiv nasilnih terorističkih snaga i doprinijeti regionalnom miru, stabilnosti i prosperitetu.

Novi afganistanski izaslanik Asadulah Bilal Karimi je jedan od 42 nova ambasadora u Pekingu koji su u utorak predali akreditive predsjedniku Xiju.

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu u avgustu 2021. godine, ali nijedna država članica Ujedinjenih nacija (UN) nije priznala privremenu upravu. Prošlog septembra, Kina je bila prva država koja je imenovala novog ambasadora u Afganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.