IZRAZILI ZABRINUTOST

SAD upozorile Orbana: Traže da se odobri pristupanje Švedske NATO-u

Američki zastupnici poslali upozorenje Orbanu

Viktor Orban. AP Photo/Markus Schreiber, File

S. S.

2.2.2024

Visokorangirani zvaničnici iz SAD upozorili su Mađarsku da treba odmah odobriti pristupanje Švedske NATO-u, sedmicu nakon što je to Turska uradila.

Oni su kazali da Mađarska riskira da našteti odnosima sa SAD ukoliko ne djeluje.

Ben Kardin (Benn Cardin) je u Odboru za vanjske poslove američkog Senata izjavio da je "duboko zabrinut" zbog smjera sadašnje mađarske vlade. Taj zastupnik iz redova demokrata napomenuo je kako je mađarski premijer Viktora Orbana sve do danas kočio pomoć Evropske unije Ukrajini, kao i to da kontinuirano ometa članstvo Švedske u NATO-u.

- Partneri ne rade takve stvari. I pitam se jesu li pouzdani saveznici za naš (vizni) program izuzeća - rekao je Kardin na konferenciji za novinare. Visa Waiver Program dopušta građanima iz 41 zemlje da putuju u SAD na boravak do 90 dana bez vize.

I senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen), zastupnica Demokrata te Tom Tilis (Thom Tillis), republikanac, koji zajedno predsjedavaju senatskom grupom posmatrača NATO-a u svojoj izjavi su pozvali Mađarsku da promijeni smjer. "Nedjelovanje Mađarske riskira nepovratno narušavanje njenih odnosa sa SAD-om i NATO-om", naveli su u svojoj izjavi Šahin i Tilis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.