SNOSI ODGOVORNOST

Šta se dešava u Mađarskoj: Nakon predsjednice, ostavku podnijela i ministrica pravde

Za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde, rekla je Judit Varga

Judit Varga. AP/Olivier Matthys

N. Aj.

10.2.2024

Nakon što je predsjednica Mađarske Katalin Novak podnijela ostavku, isto je učinila i nekadašnja ministrica pravde i zastupnica u Parlamentu Mađarske Judit Varga.

To je učinila zbog činjenice da je Varga obavljala funkciju ministrice pravde u trenutku kada je Novak potpisala odluku o pomilovanju osobe koja je osuđena za saučesništvo u pedofiliji, mađarska političarka je poručila kako snosi dio odgovornosti za sve što se dogodilo.

- Predsjednica Republike Mađarske podnijela je ostavku. S obzirom na to da se sistem promijenio, za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu da ministar pravde uzima u obzir odluku predsjednika o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednice - rekla je Varga.

Ona se odrekla i zastupničkog mandata. 

- Mađarska može i dalje računati na mene kada je riječ o zaštiti naših nacionalnih interesa i vrijednosti - poručila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.