KATASTROFALNA SITUACIJA

Ministarstvo zdravstva u Gazi: Izraelske snage otvorile vatru na bolnicu Naser, ranili ljekara

Još uvijek ima 1.500 raseljenih Palestinaca u bolničkom kampusu

Bombardovanja bolnice Naser. AP

Anadolija

14.2.2024

Usljed bombardovanja bolnice Naser (Nasser) u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze ranjen je ljekar, javlja Anadolija.

Situacija katastrofalna i zabrinjavajuća

Napad je izveden bespilotnom letjelicom.

Ešref al- Kudra (Ashraf al-Qudra), portparol Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je da je situacija u bolnici Naser izuzetno "katastrofalna i zabrinjavajuća" i da su oni u bolnici u strahu.

Navodeći da je Izrael izveo napad na bolnicu, Kudra je istakao :

- Bespilotna letjelica izraelske vojske otvorila je vatru na prostoriju u kojoj su se nalazili liječnici u operacionoj sali na 3. spratu bolnice Naser. Ranjen je ljekar hitne pomoći.

Naglasio da je Izrael ranije, pod prijetnjom oružjem, evakuisao Palestince iz bolnice.

Izrael zatražio evakuaciju

- Okupacijski Izrael zatražio je od uprave bolnice Naser da evakuiše preostale raseljene Palestince iz bolnice. Još uvijek ima 1.500 raseljenih Palestinaca u bolničkom kampusu - kazao je Kudra.

Navodeći da je u bolnici 190 medicinskog osoblja i 299 članova njihovih porodica, Qudra je rekao: "Na odjelima bolnice Naser ima 273 pacijenta koji se ne mogu kretati i njihovih 327 pratilaca".

Rekao je i da se u bolnici Naser nalazi 18 beba na intenzivnoj njezi, tri bebe u inkubatorima i 35 pacijenata na dijalizi.

Upozorio je i na otpadne vode koje se nalaze u bolnici.

Ponovio je upozorenje da bi gomilanje medicinskog i nemedicinskog otpada unutar bolnice i njenog dvorišta dovelo do zdravstvene katastrofe, jer izraelske snage nisu dozvolile uklanjanje otpada iz bolnice.

Navodeći da će agregati u bolnici prestati da rade u roku od 72 sata zbog nedostatka goriva, Kudra je kazao da je i bolnica ostala bez hrane.

Ozbiljna nestašica lijekova

Ističući da u bolnici postoji ozbiljna nestašica lijekova i sanitetskog materijala, Kudra je naglasio da postoji ozbiljna nestašica vode za piće, higijene i vode koja se koristi za dijalizu, jer su rezervoari za vodu u bolnici gađani, a ne popravljani.

Obraćajući se međunarodnim organizacijama, pozvao je da se pruži zaštita Palestincima u bolnici Naser i da im se dostave hrana, voda, gorivo i hrana za bebe.

Izraelske snage evakuisale su jučer pod prijetnjom oružjem hiljade raseljenih Palestinaca koji su se sklonili u bolnicu.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejsus (Adhanom Ghebreyesus) izjavio je da je zabrinut zbog onoga što se dogodilo u bolnici Naser, koja je pod izraelskom opsadom.

Ističući da su blokirane dvije misije WHO-a koje su htjele da stignu do bolnice u posljednja četiri dana, Gebrejsus je naglasio da je njihova komunikacija sa bolničkim osobljem prekinuta.

- Ova bolnica mora biti zaštićena. Pristup humanitarnoj pomoći mora biti dozvoljen. Bolnice moraju biti osigurane kako bi ispunile svoju funkciju spašavanja života. Bolnice ne bi trebale biti militarizovane ili napadnute - poručio je Gebrejsus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.