PREMIJERKA ITALIJE

Đorđa Meloni u Ukrajini: Italija, Evropa i Zapad moraju i dalje biti na strani Kijeva

Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, po svoj prilici Hamas ne bi pokrenuo takav napad na Izrael, rekla je Meloni

Meloni: Spriječiti rat. Japan times

Z. K.

24.2.2024

Đorđa Meloni (Giorgia) premijerka Italije stigla je danas u Kijev u okviru obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na ovu zemlju, a tom prilikom uputila je komentar koji bi se mogao okarakterisati kontroverznim.

Kaskadne posljedice

Naime, Meloni je rekla kako je ruska invazija na Ukrajinu postavila temelje za Hamasov napad 7. oktobra na južne dijelove Izraela.

- Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, po svoj prilici Hamas ne bi pokrenuo takav napad na Izrael. Bilo bi neizbježno da tako ozbiljno kršenje međunarodnog sistema zasnovanog na zakonu štaviše od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, ima kaskadne posljedice na druga područja svijeta - od Bliskog istoka, Balkana pa do Afrike. 

Ovo je igra koju igramo i moramo biti svjesni. Ako se međunarodna zakonitost ne uspostavi ponovo u Ukrajini, sukobi će se umnožavati - rekla je Meloni.

Također, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, Meloni je rekla kako Zapad mora nastaviti svoju podršku Kijevu.

Nacionalni interes

- Da, Italija, Evropa i Zapad moraju i dalje biti na strani Kijeva. Braniti Ukrajinu ne znači voljeti rat, već upravo suprotno. To znači spriječiti rat, zaštititi naš nacionalni interes i spriječiti da se međunarodni sistem zasnovan na pravilima definitivno raspadne. 

Nikome, prije svega nama Evropljanima, nije pogodan svijet u kojem postoji haos, a ne sila zakona - mišljenja je premijerka Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.