JAVNI PRIJEVOZ

Ukrao torbu s USB-om o Olimpijskim igrama u Parizu: Osuđen na 7 mjeseci zatvora

Torba s računalom i dva USB-a ukradena je u vozu na pariškoj željezničkoj stanici "Gare du Nord"

Olimpijske igre u Parizu. Facebook

D. R.

2.3.2024

Muškarac koji je u ponedjeljak navečer zaposleniku pariške gradske vijećnice ukrao torbu u kojoj su navodno bili planovi policije o osiguranju Olimpijskih igara u Parizu, osuđen je na sedam mjeseci zatvora, objavili su lokalni pravosudni izvori.

Torba s računalom i dva USB-a ukradena je u vozu na pariškoj željezničkoj stanici "Gare du Nord", a pripadala je inženjeru zaposlenom u pariškoj gradskoj vijećnici, 56-godišnjaku koji ju je stavio u pretinac za prtljagu iznad sjedišta.

Kradljivac je muškarac rođen 2001. i u petak se pojavio pred sudom u Parizu. Krađa je izazvala zabrinutost nakon što je policijski izvor objavio što se nalazilo u torbi.

Pariško tužilaštvo je kasnije saopćilo da su na USB-u "bile samo informacije o gradskom prijevozu u Parizu za vrijeme Olimpijskih igara, a ne osjetljive sigurnosne informacije", kako se isprva činilo.

Osumnjičeni je "otprije poznat" policiji zbog krađa u javnom prijevozu. Bit će ispitan i gradski službenik jer treba utvrditi je li, noseći sa sobom USB prekršio interna sigurnosna pravila, stoji u saopćenju.

Za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u periodu od 26. jula do 11. avgusta svakodnevno će na dužnosti biti oko 35.000 pripadnika sigurnosti, uključujući i dvije hiljade agenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.