RUSIJA

Zaharova: Nuklearna postrojenja u sjevernoj Evropi bit će legitimne mete u slučaju sukoba Rusije i NATO-a

Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da će takvi objekti predstavljati izvor direktne prijetnje

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. AP

Anadolija

6.3.2024

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da će se sjevernoevropski objekti u kojima se nalazi američko nuklearno oružje smatrati legitimnim vojnim ciljevima u direktnom sukobu između Ruske Federacije i NATO-a, javlja Anadolija.

Komentarišući izjave finskog predsjednika Aleksandera Stuba (Alexandera Stubba) o važnosti posjedovanja snaga nuklearnog odvraćanja, Zaharova je na konferenciji za novinare u Sočiju rekla da bi takvi objekti bili izvor direktne prijetnje Rusiji.

- Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da će takvi objekti predstavljati izvor direktne prijetnje i da će neminovno biti uključeni na listu legitimnih ciljeva definisanih scenarijem direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO-a - naglasila je ona.

Prema njenim riječima, suprotno Stubbovim očekivanjima, raspoređivanje američkog nuklearnog oružja će pogoršati sigurnost zemalja domaćina.

Zaharova je zapitala da li je Stubb pitao svoje glasače za mišljenje o tom pitanju i da li i sam shvata rizike takvog poteza.

- U kojoj mjeri su finski građani svjesni rizika s kojima će se morati suočiti, veliko je pitanje... Jer takva odluka će se zaista mnogo promijeniti u kontekstu sigurnosti ove zemlje i drugih pitanja relevantnih za ovu državi - rekla je ona.

U maju 2022. godine, Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, napuštajući svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Finska se zvanično pridružila NATO-u 4. aprila 2023, godine, a Švedska je završila procedure za članstvo u prošlom mjesecu i trebala bi se zvanično pridružiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.