SAJBER NAPAD

Moskva tvrdi da SAD planira umiješati u ruske izbore i smanjiti izlaznost

Prema proračunima Vašingtona, "smanjenje izlaznosti" dat će razlog Zapadu da dovede u pitanje izborne rezultate - navodi se

Vladimir Putin. AA

Anadolija

11.3.2024

Moskva je u ponedjeljak objavila da se Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju miješati u predstojeće predsjedničke izbore u Rusiji tako što će smanjiti izlaznost birača, javlja Anadolija.

- Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) postavlja američkim nevladinim organizacijama zadatak da ostvare smanjenje izlaznosti na predstojećim ruskim predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta - navodi se u saopćenju Vanjske obavještajne službe (SVR), objavili su ruski državni mediji.

U saopćenju se navodi da Vašington to namjerava učiniti putem vodećih IT stručnjaka i da planira da izvrši sajber napade na sistem elektronskog glasanja, koji će "onemogućiti prebrojavanje glasova značajnog dijela ruskih birača".

- Ideja je jednostavna na američki način. Prema proračunima Vašingtona, "smanjenje izlaznosti" dat će razlog Zapadu da dovede u pitanje izborne rezultate - navodi se, dodajući da se čini da su američki politički stratezi "izloženi riziku pogrešne računice".

Američke vlasti nisu reagovale na ove tvrdnje.

Predsjednički izbori u Rusiji, prvi trodnevni predsjednički izbori u historiji zemlje, održat će se od 15. do 17. marta. Aktuelni predsjednik Vladimir Putin kandidovao se za peti mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.