NEJASNE OKOLNOSTI

Žena (31) u Slovačkoj preminula dok je bježala od medvjeda u šumi

Tijelo žene otkrio je pas tragač nedugo nakon što je njen prijatelj otišao po pomoć

Medvjed: Zaštićena vrsta. Pixsell

D. R.

16.3.2024

Žena (31) iz Bjelorusije preminula je nakon što ju je lovio medvjed na sjeveru Slovačke, piše BBC. Slovačka gorska služba spašavanja rekla je da je tijelo žene izvučeno iz šume u planinama Niskim Tatrama u jučer navečer.

Žena je šetala s muškarcem kada je na njih naletio medvjed. Prema riječima muškarca, on i žena pobjegli su u različitim smjerovima. Područje ima gustu šumu i strme klisure.

Slovačke vlasti rekle su da su žena i muškarac šetali dolinom Demänovská kada su ih je medvjed počeo juriti. Tijelo žene otkrio je pas tragač nedugo nakon što je njen prijatelj otišao po pomoć.

Nejasne okolnosti

Medvjed je još bio u blizini, a Gorska služba spašavanja ga je uplašila hicima upozorenja iz puške. Još je nejasno je li žena pala pa umrla ili ju je ubio medvjed.

Zamjenik slovačkog ministra zaštite okoliša rekao je da bi vlasti odmah objavile informaciju da je ženu ubio medvjed i da to ne bi skrivali.

Posljednjih godina zabilježen je niz napada medvjeda na ljude, uključujući jedan smrtonosni napad 2021.. Taj napad je navodno bio prvi smrtonosan napad medvjeda u Slovačkoj u cijelom stoljeću. Članovi nove slovačke populističke nacionalističke vlade izjasnili su se protiv, kako kažu, pretjerane zaštite okoliša u EU za predatore poput vukova i medvjeda, piše BBC.

Stabilna populacija medvjeda

Medvjedi i vukovi su se vratili u Slovačku preko Karpata nakon pada komunizma 1989. godine. Medvjedi su česti u planinskom lancu Karpata, koji se proteže od Rumunjske preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Ministarstvo okoliša saopćilo je da će zajedno s Rumunijom na sljedećem Vijeću ministara okoliša EU-a predstaviti prijedlog za ponovnu klasifikaciju medvjeda na popis zaštićenih vrsta, budući da njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati.

Istraživači međutim kažu da nije došlo do eksplozije u procijenjenoj populaciji medvjeda u Slovačkoj. Za populaciju medvjeda kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.