TALIJANSKA PREMIJERKA

Meloni: Papa Franjo prisustvovat će samitu G7 o izazovima umjetne inteligencije

To je prvi put u istoriji da će Papa učestvovati u radu G7, kazala je Meloni u video poruci

Papa Franjo. AP/Andrew Medichini

FENA

26.4.2024

Papa Franjo prisustvovat će ovogodišnjem samitu čelnika Grupe sedam (G7) industrijskih sila na sesiji o izazovima koje predstavlja umjetna inteligencija (AI), izjavila je u petak talijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia).

Sastanak se održava u južnoj italijanskoj regiji Pulja od 13. do 15. juna i okuplja čelnike Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana, kao i nekoliko posebno pozvanih gostiju.

- To je prvi put u istoriji da će Papa učestvovati u radu G7 - kazala je Meloni u video poruci.

Dodala je da će se Papa pridružiti sesiji o umjetnoj inteligenciji, nazivajući to “jednim od najvećih antropoloških izazova našeg vremena".

- Uvjerena sam da će prisustvo njegove svetosti dati odlučujući doprinos u izradi etičkog i kulturnog regulatornog okvira za umjetnu inteligenciju - kazala je.

Italija, koja trenutno predsjedava G7, ove je sedmice odobrila nacrt zakona koji ima za cilj postavljanje osnovnih pravila za korištenje umjetne inteligencije, izdvajanje ulaganja u sektor i postavljanje sankcija za zločine povezane s tom inteligencijom.

- To je tehnologija koja može stvoriti velike mogućnosti, ali također donosi ogromne rizike, a i neizbježno utiče na globalnu ravnotežu - kazala je Meloni u petak, dodajući da umjetna inteligencija mora biti "usmjerena na čovjeka i pod kontrolom čovjeka", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.