PREGOVORI

Saopćio Hamas: "Šaljemo delegaciju u Kairo, odlučni smo osigurati sporazum"

Američki zvaničnik rekao je da SAD vjeruju da je došlo do određenog napretka u pregovorima

Šta će donijeti novi pregovori. Facebook

Z. K.

4.5.2024

Hamas je saopćio da šalje delegaciju u Kairo kako bi razgovarali o sporazumu o razmjeni taoca s Izraelom, nekoliko sati nakon što je direktor američke CIA-e William Burns stigao u egipatsku prijestolnicu.

Egipat sa Katarom i Sjedinjenim Američkim Državama, predvodi napore da posreduje između Izraela i Hamasa i postigne dogovor o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Zvaničnici Hamasa i CIA-e sastat će se danas sa egipatskim posrednicima, rekao je izvor iz egipatske sigurnosti. Nisu objavljeni podaci da li će se delegacije sastati zajedno ili je riječ o zasebnim razgovorima.

Predstavnici Hamasa su rekli da njihovi delegati putuju u Kairo u "pozitivnom duhu", nakon najnovijeg prijedloga sporazuma o primirju.

- Odlučni smo osigurati sporazum na način koji ispunjava zahtjeve Palestinaca - navodi se u njihovom saopćenju.

Američki zvaničnik rekao je da SAD vjeruju da je došlo do određenog napretka u pregovorima, ali još uvijek čekaju da čuju više detalja. Pozivajući se na palestinski izvor, javni emiter Kan izvijestio je da delegacija neće iznijeti Hamasov odgovor na najnoviji prijedlog sporazuma.

Isti izvor navodi da je delegacija otputovala u Kairo na daljne pregovore, te će ponoviti Hamasove glavne uslove za sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.