INVAZIJA

Rusija nazvala manevre NATO-a u blizini njenih granica pripremom za sukob

Glasnogovornica Marija Zaharova odbacila je ove sedmice optužbe NATO-a da je Rusija uključena u hibridne napade

Fena

FENA

4.5.2024

Vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica, poznate kao Steadfast Defender, dokaz su da se alijansa priprema za potencijalni sukob s Rusijom, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica Marija Zaharova odbacila je ove sedmice optužbe NATO-a da je Rusija uključena u hibridne napade na zemlje članice zapadnog vojnog saveza, izjavljujući da su to obmanjujuće "dezinformacije" koje imaju za cilj da odvrate pažnju ljudi od aktivnosti alijanse.

NATO je bio taj koji je vodio hibridni rat s Rusijom podržavajući Ukrajinu oružjem, obavještajnim podacima i finansijama, navodi ona u saopćenju.

- Trenutno se u blizini ruskih granica održava najveća vježba NATO-a od Hladnog rata, Steadfast Defender. Prema njihovom scenariju, akcije koalicije protiv Rusije uvježbavaju se korištenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno oružje - kazala je ona u saopćenju.

- Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za 'potencijalni sukob' s nama – dodala je.

Odnosi između Rusije i Zapada prolaze kroz najveće neprijateljstvo u decenijama nakon početka ruskog vojnog sukoba u Ukrajini 2022.

Najavljujući početak vježbi u januaru, NATO je saopćio da će učestvovati 90.000 vojnika, uvježbavajući scenarij kako bi američki vojnici mogli ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu alijanse ako dođe do sukoba. Vježbe, najveći manevri NATO-a od Hladnog rata, trebalo bi da se odvijaju tokom maja.

Rusija je tada saopćila da vježbe označavaju "neopoziv povratak" alijanse na hladnoratovske šeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.