ODLUKE

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Postupak je pokrenut kada je krajnje desna populistička stranka PiS vladala zemljom

Evropska unija. Fena

FENA

6.5.2024

Komisija Evropske unije više ne vjeruje da postoji rizik za vladavinu prava u Poljskoj, rekla je u ponedjeljak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da će EU stoga ukinuti postupak protiv ove zemlje zbog kršenja temeljnih vrijednosti EU, koji je pokrenut prije više od šest godina.

- Danas obilježavamo otvaranje novog poglavlja za Poljsku - rekla je von der Leyen u objavi na platformi X, prenosi Reuters.

Postupak je pokrenut kada je krajnje desna populistička stranka PiS vladala zemljom. Prošle je godine Donald Tusk, proevropski liberal, pobijedio na nacionalnim izborima, čime je Poljska ponovo krenula više proevropskim putem.

Komisija je o svojoj ocjeni da u Poljskoj više nema rizika za vladavinu pravu obavijestila Vijeće EU-a i Evropski parlament te najavila da će povući svoj obrazloženi prijedlog iz 2017. temeljem kojeg je otvoren postupak protiv Poljske. Nakon rasprave na Vijeću za opće poslove i uzimajući u obzir eventualne primjedbe država članica, Komisija namjerava i formalno zatvoriti postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.