AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden će razgovarati s Netanjahuom nakon izraelske naredbe za evakuaciju u Rafahu

Jasno smo izraelskoj vladi iznijeli naše stavove o velikoj kopnenoj invaziji na Rafah

Američki predsjednik i premijer Izraela. Anadolija

Anadolija

6.5.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarat će s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahuom) danas dok stotine Palestinaca bježe iz grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze nakon izraelskih naredbi za evakuaciju, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a potvrdio je da se očekuje razgovor između američkih i izraelskih lidera, ali je odbio komentirati planiranu vojnu akciju izraelske vojske u Rafahu, gdje je više od 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište od izraelskih napada koji traju od 7. oktobra.

- Jasno smo izraelskoj vladi iznijeli naše stavove o velikoj kopnenoj invaziji na Rafah, a predsjednik će danas razgovarati s premijerom. I dalje vjerujemo da je dogovor o taocima najbolji način da se sačuvaju životi talaca i izbjegne invazija na Rafah, gdje se sklonilo više od milion ljudi. Ti pregovori su sada u toku - rekao je glasnogovornik u izjavi za Anadoliju.

Ranije u ponedjeljak, izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.