LIČNOST DANA

Njemački genij

Liverpul odveo u četvrtfinale Lige prvaka preko Bajerna

Klop: Napadački fudbal

N.C.

15.3.2019

Liverpul je prošao u četvrtfinale Lige prvaka impresivnom pobjedom nad Bajernom u Minhenu od 3:1 nakon što je prvi meč na Enfildu završen bez golova. 

Bio je to trijumfalan povratak njemačkog stručnjaka Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) u domovinu, na mjesto odakle se fudbalske ekipe uglavnom vraćaju pognutih glava.

Klop je, međutim, ponovo pokorio Minhen, pokazavši da je trener s vizijom koji je u stanju da od svojih, vrlo kvalitetnih igrača izvuče maksimum kad je to najpotrebnije. Publika uživa gledajući njegov napadački, atraktivan fudbal, u kojem glavne uloge imaju Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino.

Liverpul pod vodstvom ovog fudbalskog genija zasigurno nije rekao svoju posljednju riječ ove sezone kako u Ligi prvaka, u kojoj je prošle godine igrao finale, tako i u Engleskoj, gdje se bori za titulu.

Bajern je, inače, dobro zapamtio Klopa još dok je trenirao Borusiju iz Dortmunda. Dva puta zaredom, 2011. i 2012. godine, uzimao im je naslov prvaka Njemačke i postao je posljednji trener koji je osvojio Bundesligu a da nije vodio bavarski klub.

Jirgen Klop rođen je 16. juna 1967. godine u Štutgartu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.