MINUTA

Mišel PlatiMi

Lijepi li su katarski dolari, još su ljepši FIFA-ini kamatari...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

19.6.2019

Zakletva nogometnih glavešina glasi: Lijepi li su katarski dolari, još su ljepši FIFA-ini kamatari! Kad su, dakle, trgovci utjecajem i planatarni vlasnici fudbalske igre u klasičnoj korupcijskoj sačekuši “Mundijal 2022” isporučili zemlji gdje 99 posto stanovnika ne razlikuje ofsajd od penala ni stativu od korner-zastavice, najvažniju sporednu stvar na svijetu, zadesilo se stanje opće depresije. 

Premijerno u povijesti turnir najboljih reprezentacija zakazan je za studeni, novembar, jer se tokom katarskih ljeta temperature nezaustavljivo zakucavaju na džehenemskih pedesetak stepeni u hladovini... Idealne su to vremenske neprilike za eventualni moždani udar, ali i potpuno neprimjerene za vrhunska sportska takmičenja. 

Jučer je uhapšen Mišel Platini! Radi boljeg pregleda igre, zvat ćemo ga Mišel PlatiMi. Nakon što je, kako se kaže, okačio kopačke o klin, bivši velemajstor slobodnih udaraca posvetio se muljažama zbog kojih bi ostatak života mogao provesti guleći krompir u bajbukani. PlatiMi pripada kriminalnom establišmentu koji je bahatim šeicima omogućio da iz pozlaćenih svečanih loža, uz ohlađeni šampanjac, ruski kavijar i nezainteresiranu publiku, za tri godine u svojoj vjeri i na svojoj zemlji dožive Svjetsko prvenstvo.

Uz PlatiMija, istragom je zakačilo i svrgnutog čelnika FIFA-e Sepa Blatera te respektabilnu četu nižerangiranih administrativaca krovne nogometne asocijacije. Lista osumnjičenih navodno se završava s bivšim francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem. Osim što su klasičnim mafijaškim metodama osigurali naklonost korumpiranih uglednika, katarski finansijeri organizirali su i luksuzna putovanja za neodlučne donosioce odluke o domaćinu Mundijala. 

Tokom tajnih ekskurzija novac se, kako to kaže Riđobrki iz poznatog crtanog filma, nemilice trošio na konje, piće i la(h)ke žene. Razumljivo, sve je bilo u skladu sa strogim ustavno-vjerskim pravilima katarske države. Da prostite, služba je služba, a družba je družba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.