LIČNOST DANA

Karim Benzema: Nadmašio Di Stefana

Francuz postao treći najbolji strijelac u historiji Real Madrida

Piše: A. Vatreš

11.3.2022

Benzema: Postavio i rekord Lige prvaka. Arhiva

Real Madrid uspio je izbaciti PSG i plasirati se u četvrtfinale Lige prvaka, a najzaslužniji za preokret i trijumf (3:1) Kraljevskog kluba bio je Karim Benzema.

Francuz je tri puta zatresao mrežu gostiju iz Pariza te došao do brojke od 309 golova u dresu Kraljevskog kluba, postavši njegov treći najbolji strijelac svih vremena. Preskočio je legendarnog Alfreda Di Stefana (308), a ispred njega su ostali još Raul Gonzalez (323) i Kristijano Ronaldo (Cristiano, 450).

Pritom je srušio i rekord Lige prvaka. Naime, u dobi od 34 godine i 80 dana postao je najstariji igrač ovog takmičenja koji je zabio het-trik, a rekord je uzeo od sunarodnjaka Olivijea Žirua (Olivier Giroud).

Karim Benzema rođen je 19. decembra 1987. godine u Lionu. Tu je i počeo karijeru, a poslije četiri uzastopne titule prvaka Francuske 2009. godine je u transferu vrijednom 35 miliona eura preselio u Real Madrid. S Kraljevskim klubom je osvojio sve što se može osvojiti. Tri puta je bio prvak Španije, četiri puta prvak Evrope, a u karijeri ima ukupno 28 trofeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.