LIČNOST DANA

Erling Haland: Ruši rekorde

Protiv Junajteda postigao treći het-trik u sezoni

Haland: U 11 klupskih utakmica dao 17 golova. Twitter

Piše: G. Šumar

4.10.2022

Mančester siti je u nedjeljnom gradskom derbiju na Itihadu deklasirao (6:3) Junajted, a u historiju su se upisali Fil Foden (Phil) i Erling Haland (Haaland) jer su obojica postigli po het-trik. Međutim, Norvežanin je dodao i dvije asistencije te je zasluženo proglašen za igrača utakmice.

Siti je tek treća ekipa u historiji koja je imala dva igrača koja su zabila het-trik u istoj utakmici. Prvi su to učinili Džermen Penant (Jermaine Pennant) i Rober Pires (Robert) u dresu Arsenala 2003., a onda i Ajos Peres (Ayoze Perez) i Džejmi Vardi (Jamie Vardy) za Lester 2019. godine.

No, Haland je protiv Junajteda postigao treći het-trik u sezoni, a za to mu je trebalo samo osam utakmica. Tako je prestigao Majkla Ovena (Michael Owen), kojem je za taj poduhvat trebalo 48 utakmica, kao i Rudu van Nistelroja (Ruud van Nistelrooy), koji je treći na toj listi (59 mečeva).

Norvežanin je rekorder i po broju golova na startu sezone, nakon što je u osam premijerligaških utakmica postigao 14 golova, uz tri asistencije.

Inače, ove sezone je odigrao ukupno 11 klupskih utakmica i postigao 17 golova.

Erling Haland je rođen 21. jula 2000. godine u Lidsu. Seniorsku karijeru počeo je u 16. godini u norveškom Brineu, a kasnije ga je lopta odvela u norveški Molde, Red Bul Salcburg i Borusiju Dortmund, odakle je ljetos transferiran u Siti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.