KOMENTAR DANA

Skaka odskakutao

I gle čuda! Mjesec u KPZ-u Zenica i ode Skaka u kućni pritvor. Tačnije, ode kući. Isto kao i Senaid Memić

Abdulah Skaka. Avaz

Miralem  Aščić

20.6.2023

Pravosuđe u BiH nalik je sportskom ribolovu. I to je tako godinama. Nije to od jučer, prekjučer. Tako je već 20 i kusur godina. Uhvati, uslikaj i pusti!

Dokaz za to je uhapšeni vizionar Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kataru.

Tužilaštvo KS je, nakon što je zamoljen da dođe u Sarajevo, a potom uhapšen, nabrojalo na desetine krivičnih djela. Skaka je kriv za sve i svašta. Od zapošljavanja savjetnika, mućki u vezi s Formulom E, do izbora gradonačelnika i blamaže s Bogićem Bogićevićem.

Prema navodima Tužilaštva, muljao je Skaka gdje je stigao. Tako je stajalo u prijedlogu tužilaca kada su predlagali pritvor. Čak je i svjedocima prijetio. Skaka kao Al Kapone (Capone). Sve je radio, tvrdili su.

I gle čuda! Mjesec u KPZ-u Zenica i ode Skaka u kućni pritvor. Tačnije, ode kući. Isto kao i Senaid Memić. Nisu ni zagrijali krevete u ćelijama, predložene su mjere zabrane. Ne smije ono ni ovo. Ni da zove ni da se sastaje. A iz kućnog pritvora - i ptice na grani znaju - može šta hoće. Znaju to i laici, i studenti prve godine prava.

Miralem Aščić. Avaz

No, ovdje se otvaraju neka ozbiljna pitanja – kakve poruke šalju tužioci, kakve poruke šalje pravosuđe i kakav je to “obračun” s visokom korupcijom u državi? S kim se Tužilaštvo uopće obračunava i kakve dokaze ima? Je li hapsi da ostvari normu?

A dokaza, i to ne samo u vezi sa Skakinim savjetnicima i zloupotrebom položaja, ima na desetine. Zašto Tužilaštvo zatvara oči pred EYOF-om? Zašto ne otvori Pandorinu kutiju zvanu “rasipanje desetina miliona KM”? Zašto je na čekanju afera “Vidikovac”?

Sve su to pitanja za Tužilaštvo, koje krene kao Ferrari, pa onda uspori kao Fićo. Iz desete u prvu. Sporo i traljavo. A javnosti je više dosta javašluka.

Vrijeme je da se radi kako treba. Pošteno, ali da se ne zatvaraju oči pred jasnim dokazima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.