KOMENTAR DANA

Dodikov opasni rulet

On polako, ali planski već godinama koristi NSRS da provede svoje odluke, krijući se iza ove institucije

Milorad Dodik. Srna

Miralem  Aščić

23.6.2023

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, postao je ključni problem u BiH!

Najnovije odluke Narodne skupštine RS da se visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izbaci iz “Službenog glasnika”, tačnije njegove odluke, ali i ucjene u vezi s Ustavnim sudom BiH, posljednji su okidač da se Dodiku pokaže crveni karton i kaže dosta je više!

Do sada blage reakcije EU i OHR-a za čovjeka koji je godinama na crnoj listi SAD samo su ga još više osnažile da radi na rušenju Dejtona i Ustava BiH, ali i da provodi opasne odluke koje bi mogle ugroziti funkcioniranje države i u konačnici mir.

Dodik polako, ali planski već godinama koristi NSRS da provede svoje odluke, krijući se iza ove institucije. Neke, istina, stoje, i dalje čekaju, ali svaka nova novi je plan da se podijeli država i novi je udar na Ustav.

Miralem Aščić. Avaz

Posljednja u nizu opasna je s više aspekata jer je Dodik s riječi prešao na djela i započeo s ozbiljnim prijetnjama i ucjenama, atakujući na Ustavni sud BiH, kao posljednji bedem odbrane.

Zato je potrebna i jača reakcija OHR-a i EU. Svako guranje problema pod tepih samo je davanje nove prilike Dodiku da dolije ulje na vatru.

A vatra, kako stoje stvari, mogla bi prijeći u otvoreni plamen, kada bi već moglo biti kasno. Zato je pravo pitanje ko će i kada zaustaviti opasnog Dodika. Vrijeme je. Već odavno. Konačno da shvate oni koji trebaju i zaustave Dodikovu opasnu igru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.