LIČNOST DANA

Adalberto Penjaranda: Venecuelanski "Div"

Njegov dolazak je bitan za napredak bh. fudbala

Penjaranda: Veliko pojačanje. Instagram

29.6.2023

Fudbalski klub Sarajevo ozvaničio je potpis venecuelanskog napadača Adalberta Penjarande (Penaranda).

Ovaj 26-godišnji fudbaler u Premijer ligu Bosne i Hercegovine dolazi kao igrač s nevjerovatnim pedigreom igranja u najboljim svjetskim ligama. Nije mala stvar kada za neki bh. tim potpiše igrač koji je bilježio nastupe i trenirao uz najveće svjetske zvijezde.

O talentu koji posjeduje Penjaranda dovoljno je reći da je prije povreda bio velika želja madridskog Reala, kao i da ga je Votford platio gotovo 11 miliona eura, te da su ga južnoamerički mediji nazvali novim Nejmarom (Neymar). Penjaranda je za reprezentaciju Venecuele upisao 21 nastup te, uprkos povredama, smatraju ga okosnicom ove reprezentacije.

Ovaj transfer je bitan i za budućnost najelitnijeg ranga bh. fudbala. Ukoliko se ispostavi kao dobar potez, a igrač s njegovim ubitačnim prvim korakom i sposobnosti da driblingom napravi razliku teško da neće uspjeti, ova liga se može pokazati kao dobra za razvijanje najvećih svjetskih talenata, što bi donijelo rastu same lige, kao i finansijskoj moći klubova.

Dolazak jednog imena poput Adalberta Penjarande je prva od mnogih stepenica za neminovni rast bh. fudbala, a ostaje nada da će svi premijerligaši nastaviti u ovakvom tonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.