KOMENTAR DANA

Ponos glavnog grada

Kada bi se rezultati kluba mjerili ljubavlju njegovih navijača, Željo bi bio najveći klub u Evropi

Kolona navijača Željezničara u redu za kartu. Avaz

Danijal Hadzovic

24.7.2023

Ogromna, neviđeno duga kolona jučer se formirala pred stadionom Grbavica. Navijači Željezničara pohrlili su da nabave ulaznice za meč drugog pretkola Konferencijske lige protiv azerbejdžanskog Nefčija odmah nakon što su puštene u prodaju. Kada bi se rezultati kluba mjerili ljubavlju njegovih navijača, Željo bi bio najveći klub u Evropi. Klub za koji većina Sarajlija navija, ali i koji je među rijetkim koji se mogu pohvaliti da ima navijače širom zemlje, tokom godina ostao je bez mnogo toga.

Posljednja titula osvojena je daleke 2013. godine. Klub i dalje grca u dugovima, dotle da mu je na momente i finansijska stabilnost bila upitna, a sastavi tima se iz godine u godinu doslovno krpe.

Ipak, sve to godinama nije ni na tren pokolebalo navijače, pa Željo kontinuirano i neprikosnoveno bilježi najveće posjete na svojim utakmicama u BiH, dok za evropske utakmice karte nestanu u nekoliko sati. Ne svodi se uloga Željinih navijača samo na navijanje i gledanje utakmica voljenog kluba. Rijetko gdje imamo toliku involviranost i podršku navijača i u samom djelovanju kluba. Dovoljno je podsjetiti na akcije poput kupovine stolica ili prikupljanja sredstava za sponzoriranje kluba.

Danijal Hadžović. Avaz

Ipak, podrška navijača sama po sebi u modernom fudbalu nije dovoljna. Ma koliko da je, s jedne strane, Željo imao bezrezervnu i masovnu podršku svojih navijača, dotle je, s druge strane, izostalo dovoljno kvalitetno upravljanje koje će finansijski stabilizirati klub, organizirati poslovanje i vratiti najuspješniji bh. klub tamo gdje i pripada – na tron bh. fudbala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.