KNJIŽEVNOST

Objavljena monografija "Merhamet Švedske - 30 godina za ponos", autora Ruždije Adžovića

Merhamet Švedske je za 26 godina, od kada je započela ta aktivnost, osigurao više od 6.000 stipendija za djecu u BiH, rekao je Adžović

Ruždija Adžović. Avaz

A. O.

24.3.2023

Povodom tridesetogodišnjeg jubileja "Merhameta" Švedske, objavljena je monografija, čiji je autor novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović.

Monografija "Merhamet Švedske - 30 godina za ponos" govori o trodecenijskim aktivostima ove humanitarne organizacije koja je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu slanjem brojnim konvoja pomoći umnogome pomogla opstanak građana naše zemlje, a u poslijeratnom periodu je svoje aktivnosti usmjerila na brigu o socijalno ugroženim građanima BiH, stipendiranje djece šehida, odnosno djece bez jednog ili oba roditelja.

Nesebična pomoć

- Koliki je značaj "Merhameta" Švedske, govori činjenica da je, od svog osnivanja do danas, ova organizacija, uz nesebičnu pomoć Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, ali i samih Šveđana, prikupila pomoć za narod Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu više od 133 miliona švedskih kruna, odnosno više od 27 miliona KM - kazao je autor monografije Adžović.

Naveo je da je samo u 2022. godini, koja je bila rekordna, "Merhamet" Švedske podijelio pomoć veću od 10 miliona švedskih kruna ili nešto više od 1,8 miliona KM.

Uručene plakete

- Merhamet Švedske je za 26 godina, od kada je započela ta aktivnost, obezbijedio više od 6.000 stipendija za djecu u BiH. Ukupna vrijednost tih stipendija iznosila je 19 miliona švedskih kruna ili blizu 3,8 miliona KM - naglasio je Adžović.

Koautor monografije je aktuelni predsjednik "Merhameta" Švedske Fehim Halilović, koji je nedavno, na svečanosti u Geteborgu povodom tridesetogodišnjeg jubileja uručio plakete zaslužnim institucijama i organizacijama koje u kontinuitetu podržavaju rad "Merhameta" Švedske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.