ZEMALJSKI MUZEJ BIH

Otvorena izložba "Monumental": Autori imali nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu

Tomas Van Houtrijve jedan je od samo tri fotografa koji su dobili pristup da dokumentiraju rekonstrukciju katedrale Notre-Dame nakon požara

S održane izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
E. Ć.

26.4.2024

Izložba "Monumental" otvorena je danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o izložbi koja nam omogućuje razgovor o nacionalnom identitetu, politici, socijalnoj koheziji, podjelama, kolonijalizaciji i političkom nasilju kroz prisustvo i simbolizam dvaju monumentalnih sakralnih građevina čije se prisustvo proteže daleko izvan granica vjere.

Fotografi Fondacije VII Tomas van Houtrijve (Van Houtryve) i  Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. 

Na zadatku za časopis "National Geographic Magazine“ fotografirali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu.

Zijah Gafić dobio je rijetku priliku da pristupi Kupoli na stijeni koja je možda i najviše osporavana građevina bilo gdje na svijetu, a od 1844. godine jedna od najčešće fotografisanih i prepoznatljivih. 

Inače, Tomas Van Houtrijve jedan je od samo tri fotografa koji su dobili pristup da dokumentiraju rekonstrukciju katedrale Notre-Dame nakon požara koji je uništio njen krov 2019. godine. 

Od tada fotografijama bilježi renoviranje ove trenutačno prepoznatljive građevine koja također predstavlja jednu od najčešće fotografiranih građevina na svijetu. 

Louis Daguerre, jedan od prvih koji su radili s ovim medijem u nastanku, prvi ju je fotografirao 1838. ili 1839.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.