9. MAJ

Predstavljanjem knjige "Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom" zatvara se Modul Memorije MESS-a

Knjiga je naučno-istraživački rad napisan kao rezultat višegodišnjeg istraživanja o djelovanju teatarske scene u periodu opsade Sarajeva

Predstavljanjem knjige "Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom". Fena

FENA

8.5.2024

Predstavljanjem knjige "Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom" autorice Hane Bajrović-Čardaković 9. maja će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti zatvoreno 29. izdanje Modula memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Knjiga je naučno-istraživački rad napisan kao rezultat višegodišnjeg istraživanja o djelovanju teatarske scene u periodu opsade Sarajeva, te kao nastavak prve knjige "Teatar pod opsadom" koje je sakupila teatrografiju svih ratnih premijera nastalih u institucionalnim pozorištima u Sarajevu.

U slučaju teatra u Sarajevu u periodu opsade, odnosno za potrebe ove knjige bilo je neophodno pristupiti i istraživačkom radu s obzirom na činjenicu da je izuzetno mali broj radova koji sistematizuju ovu temu.

To je neobično jer se radi o temi koja u javnom diskursu postoji, a mnogi umjetnici je i danas često naglašavaju.

U tom smislu, pored ljudi koji su se do sada bavili ovom temom, a čija djela su značajno korištena u ovom radu, ovaj rad suštinski je imao za cilj primarno sistematizovati i objediniti fascinantnu teatrografsku građu koja, okupljena na jednom mjestu, ukazuje već sama po sebi na to da se radi o određenoj posebnosti.

Predstavljanje knjige je zakazano na Dan pobjede nad fašizmom, što je i simbolička poruka da je upravo taj kulturni otpor koji se dogodio u Sarajevu u ratu svojevrsni otpor fašizmu i zlu kojem su građani i građanke bili izloženi.

Upravo i naziv knjige govori o aniratnom, nepropagandnom karakteru teatra i kulture općenito u ratnom Sarajevu, kao svjesnom izboru umjetnika da se umjetnošću bore za civilizacijske vrijednosti koje su u tim vremenima bile narušene.

Knjiga će biti izdata na bosanskom i engleskom jeziku. Autorica engleskog prijevoda je Nedžla Krnjić, a dizajnerica knjige je Sanja Kulenović. Kako je iz MESS-a najavljeno, promotori knjige su Izudin Bajrović, Nihad Kreševljaković i Edin Pobrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.