REGION

Momčilo Perišić: Mene su sklonili da bi ubili Đinđića

12.3.2017

General-pukovnik Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, progovorio je o ubistvu njegovog prijatelja i premijera Zorana Đinđića, u čijoj je vladi bio ministar!

Prema njegovim riječima, prije ubistva Zorana Đinđića odigrala se „čudesna igra sudbine”.

- Ja sam iz Vlade izašao 14. marta 2001. godine, a Zoran je ubijen 12. marta 2003. godine, a sahranjen 15. marta - navodi Perišić.

Danas se navršilo 14 godina otkako je dr Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke, ubijen. Na njega je iz snajpera pucao Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije, sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju, u Admirala Geprata 14.

Dr Đinđić je tada u Vladu došao zbog sastanka sa članovima Savjeta za borbu protiv korupcije, u 13 sati, a kasnije, u 15.30, trebalo je da razgovara sa tadašnjom ministarkom spoljnih poslova Švedske Anom Lind. Premijer je nakon pucnja odvezen u Urgentni centar KCS bez pulsa, pritiska i svijesti.

Prostrelne rane grudnog koša i trbuha bile su smrtonosne i nisu pomogle hitna reanimacija i teška operacija. Preminuo je u 13.30, nekoliko sati kasnije proglašeno je vanredno stanje u Srbiji, a tokom policijske akcije „Sablja“ uhapšeno je 11.665 ljudi.

- Danas, na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića, osjećam samo žaljenje. Zoran je tada krenuo u riješavanje niza teških nacionalnih pitanja, i to vrlo radikalnim metodama, što je bio trn u oku za mnoge njegove protivnike, koji su ga na kraju i ubili. Jedan sam od rijetkih ljudi u Zoranovoj vladi koji je bio potpuno sigurnosno educiran i, kao takav, bio sam smetnja mnogima, zato sam i odstranjen iz Vlade Srbije. Sugerisao sam mu i upozoravao ga da kreće oštar talas pobune protiv njega... Mene su odstranili da bi ubili Zorana - kaže Perišić, prenose srbijanski mediji.

Inače, Haški tribunal oslobodio je 2013. godine Momčila Perišića, nakon što je prethodno 2'011. bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.