SRBIJA

Dačić: Bilo je i većih zločina nego u Srebrenici, pa nisu proglašeni genocidom

Ivica Dačić

Avaz.ba

13.5.2019

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, danas je u Beogradu kazao da Srbija poštuje sve žrtve, ali da ne bi bilo historijski pravedno da, poslije svega što se dešavalo u Evropi u 20. stoljeću, Srbi jedini budu obilježeni kao genocidan narod. 

Tokom predavanja za studente i profesore Diplomatske akademije iz Beča, na pitanje o genocidu, Dačić je rekao da su u historiji učinjeni mnogo veći zločini, pa nisu proglašeni genocidom.

- Između ostalog, ubistva više stotina hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu u ustaškim logorima - rekao je on.

Dačić je dodao i da je politizacija termina "genocid" pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom. 

Također, konstatirao je da, kada neki narod vrši genocid, njegovih pripadnika na tim teritorijima ima više, a ne manje kao što Srba ima manje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu.

Dačić je kao najznačajnije vanjskopolitičke prioritete Srbije naveo očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje s Kosovom, kao njenim sastavnim dijelom, uz stjecanje punopravnog članstva u EU. 

On je kao ostale prioritete vanjske politike naveo i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, dobrosusjedske odnose, razvoj bilateralne saradnje sa vodećim akterima globalne političke scene i ostalim državama u svijetu i vojnu neutralnost.

Dačić je govorio i o pitanju Kosova, navodeći da Srbija želi kompromis s Prištinom, ali kompromis koji će uvažiti i srbijanske i albanske interese, na koji Priština nije spremna.

- Mi s Albancima hoćemo dogovor, a ne njihove jednostrane akte - rekao je on.

Osvrnuvši se na pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju, rekao je da to ne zavisi samo od Srbije već i od Unije koja je opterećena problemima, prije svega Brexitom. 

- Javno mnijenje u zemljama EU nije previše raspoloženo za proširenje, što se odražava i na mišljenje pojedinih država članica, tako da će to zavisiti od spremnosti EU da vodi daljnji put ka proširenju - dodao je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.