SAOPĆENJE

SDP osudio izjavu HOS-ovca: Nedopustivo je da se Hrvatska povezuje s kvislinškom tvorevinom NDH

Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa, stoji u saopćenju

Ranko Ostojić. AGENCIJE

S. S.

10.4.2022

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) oštro je osudila u nedjelju izjavu predstavnika ministra branitelja brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941.", te je pozvala Vladu da se od te izjave ogradi.

Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima "IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban" u Splitu izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. aprila 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

Podsjećamo, desetog aprila 1941. proglašena je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska.

-Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Evropa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni - stoji u saopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

SDP Hrvatske smatra ovakvo ponašanje neprihvatljivim.

- Ne možemo dopustiti niti tolerisati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.