UOČI POČETKA SAMITA

Osmani u Tirani: Obavijestit ću lidere EU da će Kosovo podneti zahtjev za članstvo do kraja godine

Osmani je istakla da bi u vezi s liberalizacijom viza za građane Kosova, Evropska unija trebala da pređe sa riječi na djela

Osmani: Pokazali smo svoju posvećenost EU. Stringer / Pixsell

H. J. I.

6.12.2022

Pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će obavijestiti lidere Evropske unije (EU) da će njena zemlja podneti zahtev za članstvo u EU-u do kraja godine.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na Samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je pred novinarima ocijenila Samit kao veoma važnu obavezu i EU i zapadnog Balkana.


Posvećenost EU

Kosovska predsjednica je kazala da je ona lider najproevropskije zemlje koja postoji.

- Pokazali smo svoju posvećenost EU i vrijednostima EU u svakoj akciji koju preduzimamo u tom pravcu. Pogotovo kada je riječ o stopostotnoj usklađenosti sa EU u svakoj vanjskopolitičkoj i bezbednosnoj odluci, kao i sankcijama Rusiji, prilagođavanju, odbijanju svakog lošeg uticaja faktora poput Rusije i Kine -  kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, Evropska unija bi u vezi s liberalizacijom viza za građane Kosova trebala da pređe sa riječi na djela.

- Kao što znate, danas ću pred svim liderima EU objaviti da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine i naravno da se nadamo punoj podršci članica EU - rekla je kosovska predsjednica.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da li ima napretka u dijalogu Srbija - Kosovo, Osmani je odgovorila da ovaj Samit nije mjesto za dijalog ili pregovore Kosova i Srbije i da je to poseban proces, uz posredovanje EU.


Korak naprijed

- To je proces zasnovan na međusobnom priznavanju i istovremeno vjerujemo da Kosovo mora da zadrži svoj teritorijalni integritet, suverenitet, unitarni karakter i ustavni sistem - rekla je Osmani.

Podsjećajući da su Albanija i Sjeverna Makedonija počele pregovore sa EU, Osmani je rekla da će danas pozvati lidere EU da glasaju za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Istakla je da bi to bio korak naprijed ako bi se Zapadnom Balkanu dao jasan signal o važnosti pridržavanja vrijednosti EU-a, dodajući da zemlje koje su uz Ukrajinu i one koje su na strani Rusije ne treba da budu tretirane na isti način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.