IZBORI U CRNOJ GORI

Ana Nenezić, izvršna direktorica CeMI-a za "Avaz": Spremni smo za početak predsjedničkih izbora

Ova nevladina organizacija će, kao i u prethodne dvije decenije, nadgledati izborni proces tokom cijelog sutrašnjeg dana

Ana Nenezić. Avaz

Alen Bajramovic

18.3.2023

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) spreman je za početak predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, izjavila je za "Avaz" izvršna direktorica Ana Nenezić. Ova nevladina organizacija će, kao i u prethodne dvije decenije, nadgledati izborni proces tokom cijelog sutrašnjeg dana, te 45 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta objaviti prve preliminarne rezultate.

- Želimo zaštiti izborni integritet na nekoliko načina. Mi ćemo imati naše posmatrače na 450 biračkih mjesta, što je više od polovine. Radimo na tome da u drugom krugu predsjedničkih izbora pokrijemo sva biračka mjesta, jer tada očekujemo jačanje tenzija – kazala nam je Nenezić.

Preliminarni rezultati u 21 sat

Tokom izbornog dana CeMI će organizirati pet konferencija za novinare na kojima će saopćiti procente izlaznosti birača, eventualne nepravilnosti tokom glasanja, a prvi će, prije 21 sat naveče, objaviti preliminarne rezultate izbora za predsjednika Crne Gore.

- Očekivali smo da će Državna izborna komisija razviti te kapacitete i da će oni biti ti koji će izaći sa rezultatima, ali s obzirom da to nije slučaj mi i dalje preuzimamo tu ulogu, jer vjerujemo da je važno, posebno zbog građana i duboke polarizacije, da se ne manipuliše sa rezultatima, kako bi se spriječila bilo koja vrsta uzbunjivanja javnosti ili ne daj Bože sukoba. Izbori počinju u 7 ujutro, očekujemo miran izborni dan, ništa u kampanji nije ukazivalo da će biti drugačije. Naprotiv, kampanja je bila netipično mirna, sa vrlo pomirljivim porukama. Kandidati su se dominantno bavili temama koje se tiču evropskih integracija, ekonomije, onim što nisu nadležnosti predsjednika. Promjena u smislu društvenog pomirenja i osvježenje je bilo gledati kandidate koji ne šalju poruke koje dijele društvo – dodaje Nenezić.

Građani se plaše nemira

Mnogo toga ovisi od rezultata izbora za predsjednika, jer Crna Gora odmah nakon ovih ulazi u kampanju za parlamentarne izbore 11. juna. Dobar dio građana, zbog jakih podjela u društvu, plaši se nemira.

- Pribojavaju se svi. Crna Gora je bila lider u procesu evropskih integracija i dobar primjer zemljama regiona, pogotovo kao punopravna članica NATO alijanse. Stvari jesu krenule nizbrdo, čitav naš sistem je manje – više u blokadi i u „v.d. stanju“ i to nije nešto pohvalno. Očekuje se razrješenje krize. Hoće li to donijeti predsjednički izbori, nisam sigurna, ali parlamentarni svakako hoće. Zato su predsjednički neka vrsta uvodne kampanje za parlamentarne i odrediće tok onog što možemo kasnije očekivati. Želim da se nadam da ovaj ton, koji smo imali u okviru prvog kruga, bude zadržan i kasnije i hajde da ostanemo optimisti – ističe Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje iz Podgorice.

Sedam kandidata u utrci za predsjednika

Sutrašnji predsjednički izbori su četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore. U utrci za mandat predsjednika su aktuelni šef države Milo Đukanović, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Demokrata Aleksa Bečić, poslanica SDP-a u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović – Stanković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, jedan od lidera Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović i influenser Jovan Jodžir Radulović. Na biračkom spisku je 542.154 građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.