PREDSJEDNIČKI IZBORI

Registrovane nepravilnosti u Crnoj Gori: Ubacivanje otvorenog listića, čitanje imena naglas...

CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 58 u podgoričkom naselju Tološi građani glasaju bez potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska

Sa današnjeg glasanja. A. Bajramović

H. J. I.

19.3.2023

Danas se održavaju izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima pravo glasa ima 542.154 građana. Nepravilnosti objavljuje Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U Podgorici kutija nije bila pečatirana

CeMi je saopćio da na biračkom mjestu 60A u Podgorici do 7.07 sati glasačka kutija još uvijek nije pečatirana dok se glasanje uprkos tome obavlja.

Također nije bio potpisan prvi birač.

Po članu 79. Zakona o izboru odbornika i poslanika birački odbor provjerava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mjesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mjesto.

U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora.

Naglas se čitala imena glasača

Nepravilnost je, prema CeMI-ju evidentirana i na biračkom mjestu 105 u podgoričkom naselju Gornja Gorica gdje se naglas čitaju imena birača pri identifikaciji.

Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku.

Građani glasali bez potpisivanja

CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 58 u podgoričkom naselju Tološi građani glasaju bez potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska, što je kako navode suprotno odredbama člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika.

- Slična nepravilnost je primjećena i na susjednom biračkom mjestu - naveli su iz CeMI-ja na Twitteru.

Pet bilborda

CeMI je naveo da se pet bilborda sa reklamama predsjedničkih kandidata nalaze se u radijusu od 30 metara od biračkog mjesta broj 18 - Bokeška u Podgorici.

- ZIOP (Zakon o izboru odbornika i poslanika) zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta - poručili su iz CeMI-a na Twitteru.

Manji broj nepravilnosti

Iz CDT-au saopštili da njihovi posmatrači prijavljuju manji broj nepravilnosti i proceduralnih kršenja.

Na biračkom mjestu broj 44 Dom Rastovac u Nikšiću, birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju pa je taj listić birački odbor proglasio nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 17 Zagrađe u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta ali je taj problem ubrzo riješen i glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu broj 10 Osnovna škola "Štoj" u Ulcinju glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem zbog ponovnog brojanja glasačkih listića.

Tražili dokumentaiju koja nije potrebna

Iz CeMI-a su na press konferenciji saopštili da su na četiri biračka mjesta, odbori tražili od njihovih posmatrača da im dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način pokušali da ometanju njihove posmatrače.

- Iako su problemi prevaziđeni, apelujemo na biračke odbore da ne ometaju rad naših posmatrača i da se obrate opštinskim komisijama u slučaju nekih nejasnoća. Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti jave CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511 513 kao i putem aplikacije fer izbori koja je dostupna na Play prodavnici i putem sajta www.ferizbori.me - poručili su iz CeMi-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.