BIVŠA MINISTRICA

Zorana Mihajlović o snimku patrijarha Porfirija: Svetosti, vaša odgovornost je velika, a sramota nemjerljiva

Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsjetim, da je u posljednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, poručila je

Zorana Mihajlović i patrijarh Porfirije. Filip Krainčanić /Nova.rs / Tanjug / Sava Radovanović

H. J. I.

13.5.2023

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome s "jadnice". Pored brojnih negativnih komentara koji je sporni snimak izazvao, upečatljiv je i komentar bivše ministrice rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Ona je podsjetila patrijarha na osjetljiv položaj žena u Srbiji.

- Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsjetim, da je u posljednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine djece ostalo je bez majki…. Ili da podsjetim da je od početka godine, za 4,5 mjeseci ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju živote?!?? - napisala je bivša potpredsjednica Srpske napredne stranke.

Ocijenila je da porfirije, očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bijednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesoricama i predsednicama.

Prema njenim riječima, "tužno" je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost "velika, a sramota nemjerljiva".

- Mi vjernice i "jadnice", "bijednice" želimo da nasilje nad ženama prestane, i borit ćemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi "ispadi" Patrijarha - napisala je Mihajlović.

Ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno senzitivnom jeziku. U uskršnjoj poslanici je rekao da se iza njega krije "borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovjekovog ličnog i sabornog života“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.